POSTAVKA POSVEĆENA NASTANKU SRPSKE VELIKE GIMNAZIJE: Borba za uvođenje srpskog jezika u nastavu

Izložbom panoa na Trgu slobode „Gimnazija u svetlu oslobođenja 1918“, a koja govori o nastanku i otvaranju Srpske velike gimnazije u tadašnjem Velikom Bečkereku, Zrenjaninska gimnazija i grad Zrenjanin polako uvode u obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Podnaslov izložbe glasi: „Od asimilacije do tolerancije“, a na panoima je prikazan niz dokumenata koja svedoče o borbi srpskog naroda za uvođenje maternjeg jezika u tadašnju pijarističku gimnaziju u kojoj je službeni jezik bio mađarski. Obuhvata period 19. veka kada je osnovana Srpska velika gimnazija i prve godine njenog funkcionisanja.

Zrenjaninska gimnazija je počela sa radom oktobra 1846. pre 172 godine, a ova izložba je značajna jer njome započinjemo obeležavanje 100 godina od završetka Velikog rata i oslobođenja tadašnjeg Velikog Bečkereka. Želeli smo da izložba svima bude dostupna i da je vidi što veći broj sugrađana, posebno učenika osnovnih i srednjih škola – rekao je direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković.

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (8)

Izložbu je realizovao Istorijski arhiv, uz podršku Gimnazije i Grada, a autor je istoričar i arhivista Slobodan Milin.

Otvaranju ove izložbe prethodili su dugotrajni istraživački radovi u Arhivu Jugoslavije i Arhivu Vojvodine, Istorijskom arhivu grada Zrenjanina, kao i u arhivu Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Panoi koji su izloženi svedoče o otvaranju Srpske velike gimnazije u Velikom Bečkereku nakon oslobođenja u martu 1919. godine. Srpski narod se borio sa tadašnjim političkim vođama i zalagao da se srpski jezik uvede kao ravnopravan sa mađarskim u tadašnjoj pijarističkoj gimnaziji. To im nije pošlo za rukom, ali su oni bili istrajni u svojoj nameri – priča istoričar Slobodan Milin.

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (9)

Izložba će na glavnom gradskom trgu biti otvorena tokom oktobra i najverovatnije do polovine novembra, kada se i obeležava Dan oslobođenja Grada. Postavku je otvorio Milan Mrkšić, sekretar gradske skupštine.

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (1)

Grad Zrenjanin sa ponosom obeležava stogodišnjicu od završetka Velikog rata. Tim povodom, na prethodnoj Skupštini grada, doneta je odluka o otkupu kuće dr Slavka Županskog, jedne od najvažnijih ličnosti tog perioda, koja će biti pretvorena u muzej. Na narednoj sednici jednoj od ulica dodelićemo ime Slavka Županskog – istakao je Milan Mrkšić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (5)

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (6)

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (10)

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (2)

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (3)

GIMNAZIJA FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (4)