POSTIZBORNA PRERAČUNAVANjA: Da li su dva sela iznenadila LSV?

Na spisku izbornih iznenađenja za mnoge je i pad rejtinga Lige socijaldemokrata Vojvodine u Aradcu. U selu u kom je pre 25 godina imala prvi svoj odbor, LSV je doživela izborni debakl. Listi stranke Nenada Čanka Aradčani su dali 280 glasova, ili čak 250 manje nego listi SNS. Liga mora biti nezadovoljna izbornim učinkom u Aradcu jer je na izborima 2012. ovde pobedila voljom čak 412 birača. Ako nađu odgovor zašto su pali tako nisko u selu gde su šetnjom sto vojvođanskih zastava zapravo i počeli ovogodišnju predizbornu kampanju, Marton i istomišljenici sigurno će na izborima 2020. godine proći mnogo bolje.
Tomaševac je opet opravdao prognozu sela „iznenađenja”. U nedelju, 24. aprila, ovde je najviše glasova sakupila lista partije koja na većini biračkih mesta u ovom delu Banata nije najpopularnija. Ovog puta, to je bila Socijalistička partija Srbije, čiji su kandidati za sastav lokalnog parlamenta dobili 250 glasova, dok je lista vladajuća stranka u Srbiji (SNS) na drugom mestu – sa 194 glasa. Ligi socijaldemokrata Vojvodine, stranci koja se do izbora smatrala „glavnom” u ovom mestu, Tomaševac je dao tek 137 glasa. Organizacija Nenada Čanka čiji je prvi saradnik Bojan Kostreš glavni inspirator najvažnije letnje tomaševačke manifestacije – takmičenja u šorama – tek treba da spozna šta joj se ovde dogodilo. Na potezu je i Aleksandar Rudić, glavni tomaševački ligaš i član rukovodstva Gradskog odbora LSV, koji je uoči izbora, na stranačkom koktelu „prošetao” naočare marke „rejban”. Da li će kroz njihovo crno staklo uspeti da vidi razloge izbornog neuspeha ligaša – saznaćemo uskoro.
– Za uspeh SPS-a u Tomaševcu tajne nema, poenta je u tome da ljude ne izneverite. Kad god je trebalo, ja sam bio tu za sve svoje sugrađane, bez obzira na to koju stranku simpatišu. Uvek sam spreman da izađem u susret Tomaševčanima, tako da mi ova pobeda dođe kao njihovo svojevrsno hvala – rekao nam je socijalista Goran Fijat, čelnik JKP „Čistoća i zelenilo”.
Z.D. – S.K.