POTPISAN VAŽAN SRPSKO KINESKI UGOVOR: Sledi gradnja auto puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dr Zorana Mihajlović i direktor kineske kompanije Čajna Šandong Internešnal (China Sandong International) Džang Ćenčao potpisali su u danas u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju i izradi dokumentacije o izgradnji auto – puta Beograd (Borča) – Zrenjanin – Novi Sad dužine 113 kilometara. Na trasi puta biće izgrađeno 12 petlji, tri mosta i jedan nadvožnjak nad železničkom prugom. Procenjena vrednost gradnje je 600 miliona evra.

Potpredsednica republičke vlade je ovom prilikom izjavila da će dokumentacija za ovu investiciju biti završena do kraja godine. Sa kineske strane, Memorandum je potpisao direktor pomenute kompanije Džang Ćenčao, a svečanosti je prisustvovala i Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u našoj zemlji.

– O ovom putu se dosta govorilo prethodnih godina. Najpre ćemo urediti plansku i tehničku dokumentaciju za deonicu dugu 110 kilometara, a uporedo sa Ministarstvom finanasija raditi na obezbeđivanju finansiranja, a zatim potpisati i komercijalni ugovor. Naše dve zemlje imaju posebnu i više nego dobru saradnju, koja se, pre svega ogleda u odnosima predsednika Si Đipinga i Aleksandra Vučića. Nekoliko kineskih kompanija radi u Srbiji i svoje poslove završavaju u skladu sa ugovorenom dinamikom- izjavila je ovom prilikom potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Direktor kineske kompanije Džang Ćenčao zahvalio se predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović i istakao uspeh kineskih graditelja autoputa Miloš Veliki.

Ambasadorka NR Kine u našoj zemlji istakla je da je infrastruktura ono što najbolje povezuje dve udaljene prijateljske zemlje.

Planira se da autoput premosti Tamiš na dva mesta: kod Glogonja i Orlovata i Tisu – kod Aradca.

Petlje su planirane kod Ovče, Sefkerina, Kovačice, Orlovata Ečke, Aradca, zatim tri kod Zrenjanina – Zrenjanin istok, Zrenjanin – sever i Zrenjanin – zapad, Novi Sad – istok i Novi Sad – zapad i Kać.

Dužina auto puta od Borče do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, od Zrenjanina do Novog Sada 45 kilometara.

M. S-n.