POTPISUJE SE PETICIJA „DA ZRENJANIN DIŠE“: Voleli bismo da se svi sugrađani odazovu

U naselju „Ruža Šulman“ u toku je potpisivanje peticije Udruženja „Stop kafileriji“ protiv neprijatnih mirisa iz fabrike „Prekon“. Sutra pre podne će građani moći da daju svoj potpis kod „Gomeks totala“, a narednih dana i u naseljima „Zeleno polje“ i „Mužlja“, kaže članica Udruženja Tijana Šijaković.

– Cilj je skupiti najmanje 10 hiljada potpisa. Voleli bismo da se svi Zrenjaninci odazovu, pogotovo oni koji nisu iz pogođenih naselja jer se time pokazuje solidarnost za svoje sugrađane – navodi ona.

Inače Udruženje „Stop kafileriji“ je saopštilo da su pojedini sugrađani dobili odgovore od nadležne gradske inspekcije povodom prijava u kojima su se požalili na nepodnošljiv smrad, označivši tačno vreme kada se osetio. Međutim, kako ističu u Udruženju, odgovori inspekcije bili su jednoobrazni i sadržali su samo informacije o merenju koncentracije emitovanih materija iz „Prekona“, što nije bila tema pritužbi.

– To su različite stvari – građani su se pozvali na zakonsku odredbu koja štiti od emitovanja neprijatnih mirisa u postupku proizvodnje. Dakle, traženo je da se postupa po prijavi i da se ustanovi da li je operater u procesu rada ispuštao neprijatne mirise. Ukoliko se utvrdi da jeste, inspektor je ovlašćen da preduzme čitav niz mera koje su predviđene u Zakonu o inspekcijskom nadzoru – navode u Udruženju „Stop kafileriji“.

M.M.

Foto: Damir Petrović

smart