POVELjA O BRATIMLjENjU ŽITIŠTANA I SANjANA POTPISANA U BALjA LUCI

„Grmeč” i „Podgrmeč” zajedno
Članovi Zavičajnog udruženja (ZU) „Podrgmeč” iz Žitišta bili su gosti na tradicionalnoj 21. manifestaciji „Veče Sanjana” koja je održana 1. oktobra u Banja Luci. Žitištani su učestvovali u kulturnom programu, a kao najznačajniji događaj manifestacije bilo je potpisivanje povelje o bratimljenju Zavičajnog udruženja Sanjana „Grmeč” iz Banja Luke i Zavičajnog udruženja „Podrgmeč” iz Žitišta.
U ime udruženja Sanjana „Grmeč” povelju je potpisao Dr Neno Dobrijević, a u ime ZU „Podgmeč” predsednik Duško Kočalka. Domaćin se zahvalio gostima iz Žitišta na višedecenijskom negovanju kulture i tradicije rodnog Grmeča, kao i na brojnim humanitarnim akcijama koje su Žitištani sproveli na prostoru grmečkog kraja.
Kako piše „Info centar Žitište”, predsednik ZU „Podgrmeč” izjavio je da će i u narednom periodu udruženje još češće i aktivnije pomagati narod i institucije u sanskom i krupskom kraju. Kočalka je istakao da su za potpisivanje ove povelje svojim delima posebno zaslužni pojedinci koji nažalost nisu više sa nama, a koji su do kraja života nosili svoj Grmeč, Sanu i Unu u srcu, kao što su Bojan Kukolj, Milivoj Kantar, Marko Dubajić, Pepo Dragišić, Drago Grbić, Milan Bundalo…
Bratimljenje dva zavičajna udruženja blagoslovio je i vladika bihaćko-petrovački Atanasije Rakita.
L.Z.