POVODOM 100 GODINA OD ZAVRŠETKA VELIKOG RATA: Centralna svečanost u Vojvodi Stepi

Selo slavnih predaka, solunskih dobrovoljaca Vojvoda Stepa obeležilo je danas, tačno u 11 časova, sa velikim pijetetom, vek od završetka Velikog rata. Posle intoniranja državne himne, pripadnici Komande za razvoj Banatske brigde postavili su top-haubicu iz 1918. godine, iz Vojnog muzeja u Beogradu, u sklopu kompleksa posvećenog velikom vojskovođi Stepi Stepanoviću.

Otvarajući svečanost Branko Savić, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljca 1912 – 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca, zahvalio se Skupštini opštine Nova Crnja i predsedniku Peri Milankovu kao pokrovitelju i Mesnoj zajednici Vojvoda Stepa i predsedniku Marku Ličini na velikoj pomoći, kao i Milu Krajniku iz Vojske Srbije.

– Danas, tačno u 11 časova, kada je počela ova naša svečanost, navršava se 100 godina od potpisivanja primirja i prestanka Prvog svetskog rata, a naši preci su zaslužili da ih se setimo i odamo im veliku počast – rekao je Savić.

Govoreči o vojnim i civilnim žrtvama u Srbiji, Savić je rekao da, ako bi se svakom poginulom i umrlom odala počast minutom ćutanja, ćutali bismo 866 dana ili nepune dve i po godine.

Svečanost su upotpunili Muška pevačka grupa „Zvuci sa kamena“ iz Novog Sada, glumci Lepomir Ivković kao Stepa Stepanović i Boško Puletić kao Živojin Mišić. Čast da učestvuju na obeležavanju ovog istorijskog datuma pripala je i đacima OŠ „4.oktobar“.

M.Bečejac

Foto: J. Drndak Njegović