GRAD OBELEŽIO DAN PRIMIRJA 11. NOVEMBAR: Sećanje na kraj Prvog svetskog rata

Današnjim polaganjem venaca na spomen ploču slavnom brigadiru srpske vojske, pukovniku Dragutinu Ristiću, grad Zrenjanin se pridružio Republici Srbiji i svetu u obeležavanju završetka Prvog svetskog rata.

Primirje je potpisano 11. novembra 1918. godine između sila Antante i Nemačke, pre tačno sto godina, u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj, što je označilo kraj sukoba svetskih razmera koji je odneo ogroman broj žrtava i promenio istorijski, politički, društveni, ekonomski i svaki drugi tok civilizacije.

– Dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava kao državni praznik od 2012. godine, a grad Zrenjanin učestvuje u ovom značajnom događaju. Srbija je u Velikom ratu izgubila milion i 247 hiljada svojih sugrađana, ali je bila na strani pobednika. Proslavu obeležavanja stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata započeli smo 31. oktobra, a centralna manifestacija će biti održana 17. novembra kada ćemo na najsvečaniji način obeležiti i Dan oslobođenja grada Zrenjanina – podsetio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Vence su na spomen ploču položili predstavnici Srednjobanatskog okruga, Grada, Komanda banatske brigade garnizona u Zrenjaninu i članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS).

Centralna svečanost povodom potpisivanja primirja i završetka Prvog svetskog rata održava se u Francuskoj, a njoj prisustvuje i predsednik Republike Srbije sa zvaničnicima.

 

M.Malbaški