PRE 50 GODINA OSNOVAN PRVI KARATE KLUB U ZRENJANINU: Sport koji je iznedrio mnoštvo takmičara i rekreativaca

Samo deceniju nakon što su prva saznanja o karateu stigla u tadašnju SFRJ, osnovan je treći po redu karate klub u državi – i to u Zrenjaninu – KK „Šumica“, 1969. godine. Ovaj kolektiv bio je preteča svih budućih karate klubova u našem gradu, a narednih decenija po osnivanju nosio je ime KK „Zrenjanin“, zatim „Dijamant“ i ponovo „Zrenjanin“ – rečeno je juče na otvaranju izložbe „Pedeset godina karatea u Zrenjaninu“ na Trgu slobode.


Iako je tada bio nov sport, karate je brzo okupio veliki broj vežbača, priseća se Bogdan Kesić, nosilac crnog pojas (deveti dan) i prvi zrenjaninski karate reprezentativac:
– Na osnivačkoj skupštini KK „Šumica“ u istoimenoj mesnoj zajednici bilo je 169 članova. U ono vreme se teško osnivao klub, a sekretar MZ poručio je da ne zaboravimo da je socijalistički savez mesne zajednice pomogao osnivanje KK „Šumica“ – kaže jedan od pokretača ovog borilačkog sporta u našem gradu.


Kako je na otvaranju istakao autor izložbe i kustos Narodnog muzeja Siniša Onjin, karate je jedan od najtrofejnijih zrenjaninskih sportova. Najuspešnija svakako je bila Snežana Pantić (rođena Perić), koja je u naš grad donela prvo planetarno zlato u borilačkim sportovima!

Ovih dana vrhunske rezultate u ovom sportu beleži članica KK „Ipon“ iz Lazareva Sanja Cvrkota, osvajačica bronzane medalje na prvenstvu Evrope pre dve godine.


Polovinom novembra u Kristalnoj dvorani biće organizovan veliki humanitarni karate seminar koji će okupiti vežbače od 5 do 95 godina, najavio je na otvaranju izložbe pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, nekadašnji uspešni takmičar i trener KK „Dijamant“, zatim i karate sudija.

Milana Maričić
Opširnije u štampanom izdanju…
Foto: Jovan Njegović Drndak