PRED MINISTROM UNUTRAŠNJIH POSLOVA ODRŽAN ZBOR DOBROVLJNIH VATROGASNIH DRUŠTAVA

Vatrogasci pokazali spremnost i opremu

Impresivne su brojke kojim Zrenjanin raspolaže. Imate preko 2.400 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava u naseljenim mestima, svako ima svoje vozilo i vatrogasni dom. To pokazuje veliku posvećenost i želju – rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prilikom posete Zrenjaninu 2. jula, na zboru zrenjaninskih vatrogasaca.
Vežba koja je održana ispred Gradske kuće, pokazala je koordinaciju između dobrovoljnih vatrogasaca i njihovih kolega iz regularnih jedinica, kao i zavidan nivo obuke.
Gledaoci su imali prilike da vide združenu vežbu Vatrogasnog spasilačkog bataljona Zrenjanina i operativnih jednica DVD- a, vežbu seniora – napad na gašenje, vežbu juniora, a na kraju podmlatka. Od jedinica DVD-a u vežbi su učestvovali Klek, Mužlja i Aradac.
Ministar Stefanović se dotakao i novog Zakona o dobrovoljnim vatrogascima za koji je rekao da je donet u saradnji sa dobrovoljcima, i da će pomoći da ova značajna institucija oživi.
– Počeli smo da o opasnostima od požara, poplava i drugih nepogoda učimo decu u školama. Želimo da oni od malih nogu budu upoznati sa ovim pojavama kako bi kao odrasli ljudi mogli da reaguju ako se nađu u takvoj situaciji. Naša država u poslednjih 15 godina nije imala ovako veliki broj vatrogasaca i radićemo sve da ih bude što više – istakao je Nebojša Stefanović.
Dodao je i da država radi na nabavci novih vozila i opreme kako bi vatrogasci bili što bolje opremljeni, a da će stara vozila biti donirana dobrovoljnim vatrogasnim društvima.
Okupljenima se obratio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
– Na teritoriji Grada Zrenjanina funkcionišu čak 23 dobrovoljna vatrogasna društva (DVD), sa više od 2.400 članova. Malo koji Grad može da se pohvali ovim podatkom. To su organizacije koje su prve na udaru, prve na licu mesta kada izbije požar, kada treba spasavati atar, selo ili grad. Ministar Stefanović je prepoznao značaj dobrovoljnog vatrogasca, i uložio je veliki trud sa svojim timom da se o dobrovljnom vatrogastvu donese zakon, koji će ovim hrabrim ljudima pomoći da još bolje rade svoj posao – rekao je Čedomir Janjić.
Građani su mogli da vide i deo opreme kojom raspolažu vatrogasne jedinice. Bilo je tu 21 vozilo DVD-a, tri vozila Sektora za vanredne situacije i tri servisna vozila, kao i agregati i čamci. Iako stara, vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava i dalje su sposobna da se izbore sa vatrenom stihijom, što su nam potvrdili i pripadnici DVD-a.

Ž. M.
Foto: Jovan D. Njegović