POŽARA JE DUPLO VIŠE U 2024. NEGO TOKOM PRVA ČETIRI MESECA LANE

Nehat i nepažnja glavni uzroci

Od početka ove godine vatrogasci su imali 117 intervencija – skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 46, navodi za „Zrenjanin” komandant ovdašnjeg vatrogasnospasilačkog bataljona Branislav Milosavljević.
Objašnjava da je početak proleća kritičan period zbog češćeg izbijanja požara. Tada kreće masovno sređivanje dvorišta i kuća te su ljudi skloni da pale otpad. Osim toga, poznato je da su rizičniji periodi leto i rana jesen usled velikih vrućina i dosta posla na njivama.
– Uzrok požara je najčešće ljudski faktor, odnosno nehat i nepažnja. U periodu žetve žita i berbe kukuruza postoji najveća opasnost od izbijanja. Bilo je slučajeva da se pri paljenju kukuruzovine vatra proširi na okolne njive što ugrožava okolinu. Podjednako su opasni i šumski požari. Borova šuma i suvo rastinje vrlo su lako zapaljivi. Naš region je specifičan kada je reč o požarima na otvorenom jer se uz povoljan vetar jako brzo šire – predočava Milosavljević.

Naglašava da je neophodna česta edukacija građana. To je još jedan od zadataka vatrogasne službe. Posebno je važno skretati pažnju najmlađima na opasnost od vatrene stihije. Bitno je i da izazivači požara budu procesuirani.
– Preventivne mere su deo naših mesečnih i godišnjih planova. Putem elektronskih i pisanih medija svakodnevno apelujemo na građane da budu obazriviji prilikom paljenja nečega. Imamo aktivnosti u školama. U pitanju su akcije „Vatrogasac u školi” i druga, koja je na nivou celog MUP-a – „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” – navodi komandant bataljona.
Brzina intervencije zavisi od spremnosti i odvažnosti vatrogasaca. Osim obučenosti kadra, neophodno je da vozila i oprema budu na zadovoljavajućem nivou.

– Naše jedinice su prisutne u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Srpskoj Crnji, Sečnju i Žitištu. Trenutno imamo 84 zaposlena, a u toku je prijem novih radnika. Svi članovi prolaze kroz svakodnevne i redovne obuke. U prethodnim godinama dobili smo nekoliko novih kamiona. Opremu nabavljamo u zavisnosti od mogućnosti i na taj način nastojimo da podignemo delovanje na još viši nivo – zaključio je Milosavljević.

N. Stanić
foto: Jovan Njegović Drndak

  • UNIŠTENA SALA
    U subotu po podne, 13. aprila, nadležnima je prijavljen požar u prostoru bivšeg bioskopa „Sinema” u sklopu zgrade Komiteta, navode za „Zrenjanin” u Policijskoj upravi.
    – Odmah po prijavi na teren je izašlo 10 vatrogasaca sa četiri vozila. Požar je ugašen, povređenih nije bilo. Izvršen je uviđaj i obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo. Rad na utvrđivanju uzroka je još u toku – ističu u policiji.
    Vatrogascima je bilo potrebno 40 minuta da stave požar pod kontrolu, ističe Branislav Milosavljević.
    – Nakon što je vatra lokalizovana, gasili smo je još dva sata. Izgoreli su inventar, bioskopsko platno i stolice, a oštećeni su i zidovi – navodi komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona.