PREDLOZI GRADSKIH VEĆNIKA U ČETVRTAK I PRED ODBORNICIMA SKUPŠTINE

Da li će se Savremena galerija konačno skućiti?

Problem sa kojim se duže vremena suočava ova ustanova kulture jeste nedostatak adekvatnog prostora za čuvanje vredne muzejske građe od oko 2.500 predmeta. Sada je predstavljen plan da se Savremena galerija, u okviru koje je i umetnička kolonija Ečka, preseli u Palatu srpske zadružne banke (tzv. Dom sindikata) u ulici Kralja Petra Prvog. Zbog toga je Grad, na zahtev Galerije, pokrenuo postupak pribavljanja ove nepokretnosti, koja je do sada bila u državnoj svojini.
To je jedna od 27 tačaka o kojima se diskutovalo na Gradskom veću, 10. maja, a o čemu je odlučivala i Skupština, 18. maja.

PODSTANARI SA GOLUBOVIMA I MIŠEVIMA
U zahtevu se navodi da se skoro 50 godina poslovne prostorije i deo depoa Savremene galerije nalaze u potkrovlju tzv. „Palate finansija”, u Subotićevoj ulici (gde joj je i sedište). U 200 kvadrata potkrovlja nalaze se umetnički depo, arhiva i kancelarije.
– Prostor je loše izolovan, sklon vlazi, sa slabim grejanjem. Jedan deo nema mogućnost ugradnje klime, a kako se radi o potkrovlju, vrlo je često prisustvo golubova, miševa, insekata. Zgrada „Palate finansija”, koja je i sama kulturno dobro i u vlasništvu je Republike, nikada nije etažirana, zbog čega Savremena galerija svih ovih godina nema rešen osnov po kome koristi ovaj prostor (ostatak pripada Muzeju, tako da je Galerija „privremeni” korisnik). To je i sputava da konkuriše za određene investicione projekte – obrazložili su predstavnici Savremene galerije. Ističu da bi preseljenjem u ul. Kralja Petra Prvog dobili dodatan izložbeni prostor (pored onog u okviru zgrade Narodnog pozorišta) i mesto za kancelarije.
Stoga je na Gradskom veću usvojena Odluka kojom se predlaže Vladi da prenese prava svojine ovog zdanja na Zrenjanin. Za to je neophodna saglasnost Ministarstva kulture, a napominje se da objekat u Kralja Petra koristi Savez samostalnih sindikata.

 

 

SALA U MIHAJLOVU DOBILA UPOTREBNU DOZVOLU
Lokalna samouprava namerava i da proda građevinsko zemljište u Opovačkoj (Dolja) i Vidakovićevoj ulici (Gradnulica) koje je namenjeno porodičnom stanovanju. Za socijalno ugroženo stanovništvo opredeljena je nekretnina u Melencima koja pripada državi. Biće pribavljena bez naknade. Koristiće se u okviru programa podrške onima koji ne mogu da reše stambene potrebe po tržišnim uslovima. Reč je o porodičnoj zgradi u Paje Vojnova 9a (84 kvadrata), pomoćnom objektu, pet ari zemljišta i njivi prve klase. Komisiju koja sprovodi ovu odluku čine odbornici: Đorđe Budimir, Lepa Željski i Budimir Budimir.
Veće je dalo i „zeleno svetlo” Osnovnoj školi „Sonja Marinković” da koristi zgradu u Mihajlovu. Time će biti rešen problem fiskulturne sale koja godinama nakon izgradnje nije imala upotrebnu dozvolu.
Usvojen je i Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave, koji se odnosi na predstavnike organa Grada, javnih preduzeća, ustanova, zatim privrednih društava čiji je osnivač ili član Grad. Model Kodeksa izradila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).
Umesto Bojana Kostreša (LSV), koji je podneo ostavku u februaru, u odborničku klupu sešće Nataša Lalić, sledeća kandidatkinja koalicione izborne liste Vojvođanski front.
Siniša Vukić, odbornik SNS-a, takođe je podneo ostavku.

Miroslava Malbaški