PREDSTAVLjEN INTERAKTIVNI PROGRAM VODIČ KROZ SAVREMENU GALERIJU ZRENjANIN

Virtualno putovanje kroz kulturnu riznicu i arhivu

Zahvaljujući savremenom interaktivnom programu, posetioci Savremene galerije Zrenjanin imaju od sada mogućnost i da „prošetaju“ kroz depoe ove ustanove kulture. „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ predstavljen je u ponedeljak, 19. oktobra.
– Vodič je nastao iz potrebe ove ustanove da posetiocima prezentuje i one radove koji se nalaze u njenom fondu, a koji nisu mogli biti prikazani zbog nedostatka prostora za izlaganje – rekao je direktor Galerije Igor Dostanić. –
Namera je i da sve ono što se nalazi u Savremenoj galeriji bude dostupno i sugrađanima koji ne dolaze na izložbe, kao i da im približi sve njene delatnosti.
– Žalja nam je da na ovaj način svim zainteresovanima možemo da pokažemo šta je to što mi čuvamo – naglašava kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev. – Naša zbirka broji oko 2.800 umetničkih dela podeljenih u pet zbirki, imamo skulpture, slike, grafike, crteže, nove medije itd. Ovim programom, osim fotografije umetničkih dela, korisnik može da dobije i osnovne informacije koje se tiču autora dela, naziva, tehnike, godine nastanka, dimenzije… Vodič daje mogućnost da se vide sve postavke Savremene galerije, fotografije sa otvaranja izložbi, informacije o Umetničkoj koloniji `Ečka`, o edukativnim radionicama, koncertima, promocijama knjiga i drugim propratnim dešavanjima u organizaciji Savremene galerije.
Projekat, kako je istaknuto, ima i širi značaj.
– Ovaj projekat ima veliki značaj za širu zajednicu samim tim što će ga, osim posetilaca galerije, koristiti školska deca kroz edukativne radionice – kaže pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. – Ovakve opreme nema mnogo u našoj zemlji, te će svakako biti primer drugim gradovima.
„Vodiča kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ je od utorka, 20. oktobra, dostupan i učenicima i tako će biti sve do decembra.
U sklopu praktičnog rada će upoznati i različite likovne tehnike kao i dela savremene vizuelne umetnosti na izložbama Savremene galerije.
Projekat je realizovan na osnovu Konkursa „Zajednici zajedno“ za 2015. godinu koji je raspisao NIS, u saradnji sa lokalnim samoupravama.
B.J.