PREDSTAVNICI SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE MUP-a SA AKTERIMA BEZBEDNOSTI: Preventiva u žiži

– Ovi sastanci usmereni su ka unapređenju najslabije tačke našeg sistema, a to je preventivno delovanje koje je do sada bilo na nezadovoljavajućem nivou. Dolaskom u lokalne samouprave, definišemo rizike, zatim činimo sve što možemo preventivno, kako bi se štete smanjile – kazao je juče za medije u holu gradske kuće u Zrenjaninu  v.d. načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić. Sastanak predstavnika Sektora na čijem je čelu sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Srednjobanastkog upravnog okruga bio je zatvoren za javnost.

Prema rečima Čaušića, ovaj sastanak je u nizu održanih, prvo u Pčenjskom i Jablaničkim okrugu, gde su početkom godine bile poplave. Informisao je da je u prethodne dve godine u Republici Srbiji registrovano preko 31.000 požara na otvorenom, u kojima je stradalo 19 ljudi, a 50 teško povređeno.

U Srednjobanatskom okrugu osnovni riuzik predstavljaju požari na otvorenom, istakao je Čaušić.

– Prošle godine je bilo 125 intervencija i, nažalost, jedna žrtva. Paljenje biljnih ostataka zaista predstavlja ozbiljan problem, i u narednom periodu razmatraće se angažovanje svih inspekcijskih službi kako bi se takvo ponašanje sprečilo u što većoj meri. Apelujem na građane da to ne rade, jer to ne donosi korist njihovim imanjima, već predstavlja značajan rizik za njihove živote, a i stvaraju se velike materijalne štete. Takođe, na sastanku sa ministrom Vulinom, Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa direktorima javnih preduzeća, zaključili smo da je potrebno da se ozbiljno radi i kada nemamo najavu, jer je procena rizika od velikog značaja kako bi se sprečile ozbiljne katastrofe – kazao je Čaušić.

Državni sekretar MUP-a Republike Srbije Bojan Jocić je informisao da je Srednjobanatski okrug deseti po redu je gde se održava skup posvećen bezbedenosti.

– Ono što je nama bitno jeste kako možemo preventivno da delujemo, da sprečimo posledice, kako materijalne i finansijske prirode, tako i posledice po ljudsko zdravlje i bezbednost građana. Iz tog razloga okupili smo relevantne institucije na nivou države, svi smo na jednom mestu i definišemo probleme – naglašava Josić. Prema njegovim rečima, rezultat svega ovoga biće izveštaj koji će se razmatrati na sledećoj sednici Štaba za vanredne situacije i gde će svi dobiti konkretne zadatke šta treba da čine u narednom periodu.

Domaćin skupa je bio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura koji je pozdravio goste i podsetio na aktuelnost tema.

– Mogu s ponosom da istaknem da je Grad Zrenjanin poslednjih godina unapredio sistem zaštite, da imamo najbolje organizovanu dobrovoljnu vatrogasnu službu u Srbiji, da su odlično opremljeni i obučeni i naše Odeljenje za vanredne situacije pri Gradskoj upravi, naša Civilna zaštita, Crveni krst, da smo iz projekta prekogranične saradnje nabavili vrednu opremu i sredstva za zaštitu i spasavanje – naveo je gradonačelnik.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, Vatrogasnog saveza Srbije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, JVP „Vode Vojvodine”, JP „Putevi Srbije”, Elektroprivrede Srbije, Okružnog javnog tužilaštva, Srednjebanatskog upravnog okruga i Grada Zrenjanina.

Kako izveštavaju pojedini mediji, gosti su pre skupa u gradskoj kući posetili Vatrogasni dom u Zrenjaninu i informisani su o uslovima u kojima rade vatrogasci-spasioci, kao i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Branka Jajić

Foto: B. Jajić