Pregazi baku, pa pobegni!

Piše: Dalibor Bubnjević

Početkom nedelje je Policijska uprava kroz dva primera (po)kazala kakav smo to narod postali. Najpre su nas obavestili da se sumnja da je I.P. (1989) iz okoline Sečnja počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Veruje se da je 11. januara u Boki naleteo na gospođu koja ima 83 godine, a potom se udaljio sa lica mesta. A.S. (1967) iz Zrenjanina, nekoliko dana kasnije, sledio je primer I.P. Otuda se tereti da je automobilom udario ženu od 73 godine. Obojica su bila privedena u Osnovno javno tužilaštvo zbog nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.
Pomenuti slučajevi na najbolji način prikazuju novi sistem vrednosti! Preko noći je nenormalno ponašanje postalo prihvatljivo za značajnu skupinu ljudi. Oni počinju da reaguju tek kada ih policija identifikuje i odvede na saslušanje. Tada razmišljaju isključivo o sebi, a ne o žrtvi koja se bori za svoj život u bolnici. Krivicu prebacuju na druge koji su ih prijavili nadležnima.
Svaki učesnik upoznat je sa opasnostima u saobraćaju! Na mnoge od njih ne možemo uticati. No, u svakoj situaciji možemo i moramo da budemo ljudi, pre svega. Opravdano se postavlja pitanje zašto mnogi sugrađani nemaju formiranu svest i savest? Kod koliko njih će policija i pravosuđe biti prvi učitelji humanosti?