PREKOGRANIČNA SARADNJA OPŠTINA NOVI BEČEJ I BAJA: Bez panike u zaštiti od poplava

– U slučaju poplave najvažnije je ne paničiti i slušati spasioce. Pri evakuaciji treba spakovati najnephodnije – nešto hrane i vode, lekove ako ih pije neko iz porodice, kao i vašu igračku ili knjigu koje vas smiruju – objašnjeno je danas mališanima novobečejskih osnovnih škola „Miloje Čiplić“ i „Josif Marinković“ na predavanju o zaštiti od poplava. Ova edukacija se sprovodi u okviru projekta „Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja“, u kojem učestvuju opštine Novi Bečej i Baja iz Mađarske. Projekat je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija .


Predavanje o ponašanju pre, za vreme i nakon poplava đacima četvrtih razreda svih pet osnovnih škola opštine Novi Bečej održala je Dunja Milankov, inženjerka civilne zaštite za spasavanje u vanrednim situacijama u Gradskoj upravi Novog Bečeja.

U okviru pomenutog IPA programa biće organizovana i predavanja za civile u mesnim zajednicama.
U prethodnih godinu i po dana projekta urađene su i druge aktivnosti, navodi Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej. One su pre svega usmerene na obnovu letnjeg nasipa Ljutovo, koji je poslednja linija odbrane 1.000 hektara najplodnijih oranica i manjim delom šuma Novog Bečeja kada se Tisa izlije.
– Do sada je kupljen bager kako bi se održavao letnji nasip Ljutovo, nabavljen je „Smart“ sistem koji predviđanja nivo reke Tise, a trenutno završavamo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Ljutova sa projektom biciklističke staze i ustave na samom letnjem nasipu. Prošle nedelje je očišćeno devet kilometara i šeststo metara nasipa – navodi Branko Svilengaćin. On dodaje da
je plan da se uradi geomehanika nasipa i ispitaju njegove slabosti kako bi se ubuduće ojačao.
Ovaj evropski projekat važan je i kako bi se sačuvalo izvorište vode za Novi Bečej,
koje se nalazi iza nasipa koji je pored Ljutova, napominje zamenik predsednika opštine.

Tokom poplava prethodnih godina voda je zahvatila zasejane oranice i šteta je bila između jedan i dva miliona evra.
Za sve aktivnosti u okviru projekta prekogranične saradnje opština Novi Bečej dobila je 311.952 evra. Ukupna vrednost projekta je 938.462 evra, pri čemu Evropska unija obezbeđuje 797.693 evra. Realizacija je započeta oktobra 2017. godine i trajaće 24 meseca.

M. Maričić
Foto: Jovan Njegović Drndak