PREMA MATIČNIM KNJIGAMA ROĐENIH, PERLEŽANI IMAJU RAZLOGA DA BUDU ZADOVOLJNI

Više novih stanovnika

Iz Perleza – sa malim zakašnjenjem, imamo jednu dobru vest. Prošle godine ovde je rođeno 38 beba – dovoljno da, kada za to dođe vreme, u Osnovnoj školi „Đura Jakšić” budu dva odeljenja prvačića.
– Posle sređivanja matične i zdravstvene dokumentacije, možemo da saopštimo ovu dobru vest. Naravno, teško je reći hoćemo li i narednih godina imati tako dobrih novosti, ali ova svakako ohrabruje kada se uporedi sa višegodišnjim prosekom od 20 do 25 novorođenčadi. Perlez ima oko 3.600 stanovnika, stanovništvo opada već duži niz godina, zbog gašenja većeg broja industrijskih pogona, kao što su ciglana „Slavko Reljin” koja je imala 160 zaposlenih, jake društvene poljoprivredne organizacije, „Sloge” gde je radilo i do 200 Perležana i pogona „Plastike” sa 120 zaposlenih – kaže na početku razgovora za naš list dr Dragan Tošić, predsednik Saveta Mesne zajednice Perlez.
Raslojavanje sela je evidentno. Posle najjačeg udara deindustrijalizacije sela, u čemu Perlez nije usamljeni slučaj, prisutna je nova, drugačija industrijalizacija.


– Tu mislim na zrenjaninske fabrike kao što su „Dresklmajer”, „Fulgar”, „Pompea” i slične, u kojima radi između 80 i 100 ljudi. Jedan broj Perležana radi u Titelu. To su uglavnom mlađi ljudi, do 40 godina života, ljudi koji se ne mogu svrstati u „jake” paore. Vrlo često iznajmljuju, inače kvalitetnu zemlju krupnijim zemljoradnicima i tako ojačavaju porodični budžet čiju okosnicu čini rad u industriji. Naravno i oni, po tradiciji, utove poneko svinjče, imaju par muznih krava i dosta živine – napominje Tošić.
Od komunalnih poslova koji su uglavnom okončani, naš sagovornik navodi uređenje parka u centru sela. Uklonjeno je staro rastinje i ostaci ljuljaški, klackalica i ostalih rekvizita za igru dece. Umesto njih, u najskorije vreme biće postavljeni novi, kao i nova, ojačana ograda i desetak novih klupa u širem centru sela.
– Značajnu pomoć dobili smo od grada za konačno uređenje seoske biblioteke u koja ima vredne knjige koje ćemo, uskoro, smestiti u nove ormare u nedavno okrečenim prostorijama, gde smo već montirali novu PVC stolariju i zamenili „itison”. Biblioteka ima naslove od obavezne školske lektire za osnovce i srednjoškolce, do domaćih i svetskih klasika i modernih pisaca kao što je Danilo Kiš – kaže doktor Tošić.
U Perlezu svih sedam dana u nedelji u dve smene radi ambulanta koja pokriva i Čentu i Farkaždin, a po potrebi i Knićanin. Pet dana sedmično meštanima je na raspolaganju i pomoć stomatologa. Radovi na „državnoj” apoteci koju je preuzela Zdravstvena ustanova „Apoteke Janković” još traju, pa je na usluzi meštanima samo beogradska privatna apoteka „101 farm”.

  • BILI NEKAD „DANI VIŠNjE”, „SUNCOKRETIJADA”
    Dobro organizovane manifestacije „Suncokretijada” i „Dani višnje” koje su se održavala do sredine prošle decenije, više se ne priređuju. Šteta, „Suncokretijada” je, recimo bila osmišljena i realizovana kao susret proizvođača, organizatora proizvodnje, prerađivača i stručnih autoriteta, neposredno pred žetvu.
    Ostala je, međutim, stara „socijalistička slava” koja se održava 13. avgusta uz bogat sportski i kulturni program.
    Za svakodnevicu Perležana važan je i nastavak izgradnje atarskog puta sa ojačanom podlogom od nabijenog- valjanog mlevenog kamena prema Knićaninu i obećano podizanje eko česme.

 

M. Stojin