PREMIJERA PREDSTAVE „USPAVANA LEPOTICA” ODUŠEVILA I STARIJU I NAJMLAĐU PUBLIKU

Dečja soba kao svet mašte i lutaka

Generacije mališana, posebno devojčica, odrastalo je uz poznatu bajku Šarla Peroa. Ona govori o princezi Aurori (Ružici), koja se zbog čini koje je na nju bacila zla vila, ubola na vreteno (ružu) i pala u stogodišnji san. Nju, ali i celo usnulo kraljevstvo, poljupcem je probudio hrabri i neustrašivi princ.
Elementi ove storije poslužili su Saši Latinoviću, glumcu koji aktivno igra i u dramskim i lutkarskim predstavama, da režira svoju prvu predstavu namenjenu mališanima. Domaćoj publici poznat je po ulogama u komadima „Prs’o” i „Večera budala”. Premijera „Uspavane lepotice” održana je 27. i 28. juna, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” na Kamernoj sceni „Todor Manojlović”. Ovim je završena pozorišna sezona. Latinović je svoj komad samo delom gradio na pomenutoj bajci. Tekst, koji je izveden, napisao je bugarski autor Veselin Bojdev, a prevod potpisuje Emilija Mrdaković. Reditelj se odlučio da Zrenjanincima ispriča jednu novu, modernu i pomalo komičnu verziju o (ne)uspavanoj lepotici, smestivši radnju u današnje vreme. Umesto u kraljevstvu, priča se odvija u jednom kvartu, u soliteru, gde komšije svake noći igraju predstave jednoj devojčici, koju pokušavaju da uspavaju. U pomoć „priskaču” sve stvari koje se mogu naći u dečjoj sobi i postaju rekvizite.

LUTKARI BEZ GRANICA
Poruka dela je da, iako živimo u savremenom svetu, ne smemo zaboraviti pravi i jedini put ka zdravom odrastanju. To je igranje sa najmlađima, koji danas sve više stasavaju uz mobilne telefone i kompjutere. Samo roditeljska, ali i ljubav cele porodice, njihovo strpljenje, kreativnost i požrtvovanost u odgajanju mogu podići dobru decu.
Uloge su poverene timu glumaca Lutkarske scene: Predragu Grujiću, Miroslavu Maćošu, Tatjani Barać i Nataši Milišić. Predraga Grujića sugrađani su upoznali u debitantskom komadu „Dečak i mesec”, gde je pokazao svoje izvanredne dramske sposobnosti. Ovog puta poverena su mu čak tri lika, te je bio Princ, Sluga i Hrabri vitez. Sa velikom lakoćom menjao je role i dočaravao različite karaktere. Pri tome, demonstrirao je odlično baratanje rekvizitama. Uspeo je da se izbori sa zakonima klasične bajke i napravi most između stare i nove verzije.

JASTUCI, ČARŠAFI, KAPE…
Tatjana Barać je u podeli igrala Kraljicu (majku) i uspešno je odgovorila zadatku. Za nju ovo nije bila previše teška rola, jer se u dugogodišnjoj karijeri susretala sa zahtevnijim i kompleksnijim likovima.
Njena uloga više je bazirana na modernosti, a takva je i Kraljica, koju je oživela. Ona je temperamentna, otresita, samouverena, na momente patetična i usplahirena, da bi je smenio karakter brižne i odgovorne supruge i majke.
Pred Natašom Milišić našla se plejada junakinja. Glumila je Služavku, Babu (vešticu), ali i Princezu i kroz njih pokazala najzahtevniji, ali i najzreliji dramski domet.

Iz lukave čarobnice veoma brzo se transformisala u ljupku Ružicu, nestašnu devojčicu željnu druženja i upoznavanja sa svetom. Kako bi priča imala srećan kraj, „zla baka” ipak pokazuje da nije „tvrdog srca”… Miroslav Maćoš, kao Kralj (otac), delom je ostao u senci pomenutih efektnih likova, što ga nije omelo da iskaže koliko je ozbiljan glumac. Na njega je, može se reći, „svaljen” teret da bude najkomičniji i u tome je uspeo. Mališani su se najviše smejali njegovim smešnim i šaljivim replikama.
Izrada lutaka i scenografije koja odgovara ambijentu dečje sobe u kojoj dominiraju jastuci, kape za spavanje, čarape, čaršafi, novine, torbe, poverena je Blagovesti Vasilevoj. Za kostime je zadužena Milica Grbić Komazec. Kompozitor muzike, koja je posebno privukla pažnju najmlađih, jeste Danilo Mihnjević.

Miroslava Malbaški
Foto: NP „Toša Jovanović”

  • LUTKA JE DETETU UVEK BLISKA
    – Pred zrenjaninskim mališanima je jedna vesela, lepršava i razigrana predstava, koja je namenjena i svim ostalim generacijama. Posebno mi je drago što su glumci uživali u dramskom procesu. Po njima se to i vidi. Verujem da će komad, koji ostavljam u čvrstim i pouzdanim rukama, rasti, postajati sve bolji. Ako je sudeći po reakcijama sa premijere, predviđam mu dugu i svetlu budućnost. Ovo jeste jedno novo, nediznijevsko čitanje „Uspavane lepotice”, iako su svi dobro poznati motivi prisutni – ispričao je reditelj Saša Latinović i dodao da je veliko zadovoljstvo, ali i izazov danas raditi predstave za omladinu.
    Prema njegovim rečima, lutka će detetu uvek biti bliska i ono će pronaći način da sa njome komunicira. Zato je, napomenuo je naš sagovornik, od ogromne važnosti mališane dovoditi u pozorište. Time je, kako je rekao, uticaj lutkarskog pozorišta i glumaca na decu još veći, jer gledajući predstavu ona se identifikuju se likovima i na taj način grade svoj svet.