PREMIJERA U IZVEDBI CENTRA ZA KREATIVNO ODRASTANjE

Drama generacije rođene u pepelu Jugoslavije

  • Mladi članovi ansambla CEKOM-a za predložak su imali inspirtivan dramski tekst Nenada Lančuškog

Zaoštreni porodični i prijateljski odnosi u skučenom ekonomskom ambijentu srpske svakodnevice predstavljaju tematsku okosnicu komada „Priča o Feniksima” koji je premijerno izveden u petak, 27. maja, na kamernoj sceni Narodnog pozorišra „Toša Jovanović”. Mladi članovi ansambla Centra za kreativno odrastanje (CEKOM) za predložak su imali inspirtivan dramski tekst Nenada Lančuškog (1989), a noseće role odigrali su Aleksandar Danguzov, Ivana Titin, Ana Marinković, Katarina Vojnović, Predrag Karanjac i Mirko Radovanov. Pored njih, u predstavi igraju Dunja Rančić, Zorica Radanov, Miša Patarica, Isisdora Jovanović, Ana Mićić, Nebojša Balaž, Nađa Bjelogrlić, Nemanja Stanić, Marko Pantelić i Neda Kovač. Režiju potpisuju Smiljana Tucakov i Dušan Kalejski, songove su komponovali Kalejski, Boba Vidrić i Predrag Karanjac, za realizaciju tona bio je zadužen Boba Vidrić, a saradnik u predstavi bila je Ljiljana Nikolić.
Protagonista drame je Dragan (Aleksandar Danguzov), profesor književnosti, koji jedva zarađuje za život. Njegov „prisilni” povratak u majčinu garsonjeru, budući da više nema novca da živi samostalno, iznosi na površinu duboko potisnute generacijske i porodične nesporazume. Jednostavna scenografija za poprište tih sukoba jeste ugašeno ognjište ispunjeno pepelom – sa jasnom porukom da je reč o „generaciji odrasloj na pepelu bivše Jugoslavij”.
Predsatava je nastala u okviru projekta „Otvorena vrata pozorišta”, po jednom od dva nagrađena dramska teksta na konkursu „Ja danas u Srbiji”.

A. B.