PREMIJERKA POSETILA FABRIKU VODE: Postrojenje počinje sa radom sredinom jula, sva dodatna ispitivanja do polovine septembra

Sredinom jula postrojenje za preradu pijaće vode na Mihajlovačkom drumu, poznatije kao fabrika vode, počeće da isporučuje u javnu mrežu prečišćenu vodu za piće Dva meseca kasnije – krajem septembra ili početkom oktobra biće obavljene sve potrebne analize i potvrđena zdravstvena bezbednosti vode – saopšteno je danas na sastanku rukovodstva grada Zrenjanina sa premijerkom Anom Brnabić i nekoliko predstavnika građana.

Vreme do tada biće iskorišćeno za otklanjanje problema koji su se pojavili u dosadašnjem radu postrojenja. Biće formirana i mešovita komisija koja će ponovo detaljno pregledati postrojenje pre dobijanja potrebnih dozvola, uključujući i upotrebnu dozvolu. Istovremeno nastaviće se ispiranjem 1.100 kilometara duge vodovodovodne mreže u gradu.

Problem pijaće vode je jedan od najvećih koji vas muči i ja za to imam razumevanja i verujem da je rešenje sasvim blizu. Uključili smo se u rešavanje ovog problema na institucionalan način, odobrivši pozajmicu za nabavku kritičnih elemenata za postrojenje koji su izazvali kašnjenje u njegovom kompletiranju. Nemojmo zaboraviti da se radi o savremenom postrojenju sa mnogo sofiscitiranih elmenata. Lično ću sredinom jula ponovo posetiti Zrenjanin da se obavestim kako sve napreduje – rekla je premijerka.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je kazao da je ugovor sa Konzorcijumom koji čine dve domaće i jedna italijanska firma bitno bolji od ugovora sa firmom „Vasertehnik“.

Nenad Obradović, prvi čovek Konzorcijuma dao je detaljan osvrt na probleme koji su se javili u fazi reversne osmoze, koji su rešeni iz pomoć eksperata nemačke kompanije Bajer. Nabavljena je i veća količina keramičkih filtera danskog proizvođača Lipteh. Praksa je naložila je da se u manjoj meri izmene i hemikalije u prvom tretmanu sirove voda koja se crpi sa izvora Vodovoda. Važna oprema nabavljena je i od partnera iz Izraela. Obradović nije krio da je dobijena finansijska podrška države za rešavanje problema čija se pojava nije mogla predvideti i zahvalio se Vladi i premijerki na tome.

U odgovoru na pitanje novinarke Televizije N1 o otpadnom mulju iz postrojenja, prvi čovek Konzorcijuma Nenad Obradović izjavio je da je ono rešeno sa specijalizovanom firmom iz Kikinde, ne navodeći o kolikoj bi se količini radilo, a koje ne može biti mala s obzirom na to da je kapacitet postrojenja do 6 i po miliona kubnih metara godišnje. Otpad se tretira kao poluopasan.

Od novinarskih pitanja zanimljivo je bilo pitanje ekipe Insajdera o pozajmici od 67,5 miliona dinara koju je JKP Vodovod i kanalizacija” odobrio Konzorcijumu, a na koje je odgovorio advokat Oliver Zeveđi – da se radi o teretnom poslu, odnosno novcu koji će biti vraćen, a čija se namenska potrošnja svakodnevno kontroliše.

Premijerka je na primedbu o eventualnoj nezakonitisti odobravanja pozajmice javnog preduzeća privatnom konzorcijumu, intervenisala rečima da kao najodgovornija ličnost u Vladi ima zadatak da globalno pomogne rešavanju problema. Ukoliko je u nekoj fazi tog procesa došlo do kršenja zakona to je stvar pravosudnih organa i ministarstava, izjavila je predsednica Vlade Srbije.

Meni je zaista žao što se ovaj problem rešava 15 godina nakon zabrane upotrebe vode iz javne mreže za piće. Lako je i možda politički oportuno kritikovati one koji su prionuli da problem reše, pa možda negde i pogreše. Ja ću lično istrajati da se ovaj problem reši – izjavila je premijerka na kraju skupa.

M. S-n.