PREVLAKA KOD MOSTA NA SUVOM ZADAJE MUKE GRAĐANIMA MALE AMERIKE

Moguće zatvaranje alternativnog puta

Kako god da Stevan Radanov okreči fasadu svoje kuće, ona će uvek biti siva. Zidove i krov njegovog doma u ulici Obala Sonje Marinković u blizini Mosta na suvom neprestano zasipaju oblaci prašine od automobila koji svakodnevno prolaze neasfaltiranim „alternativnim” putem, koji, prolazeći pored njegove kući, povezuje ulice Brigadira Ristića i Kej 2. oktobar.
Kretanje ovom zemljanom prevlakom je zabranjeno, što pokazuje i saobraćajni znak postavljen na jednom kraju puta, međutim uprkos tome, automobili ovuda redovno prolaze.

PRAŠINA ZAGORČAVA ŽIVOT
– Prašina je najveći problem! Mali mi ima bronhitis i alergiju na prašinu i ceo dan je u kući, briše nos. Promenili smo crep na krovu pre dve godine i vidite sada kako je siv. Ostalo mi je da uradim deo fasade ali ne mogu od prašinčine. Sve se nanosi unutra u kuću. Ili neka asfaltiraju taj put ili neka ga uklone – priča Stevan Radanov i kaže da je pritužbe uputio mesnim zajednicama „Mala Amerika” i „Nikola Tesla”, kao i građevinskoj, komunalnoj i inspekciji za zaštitu životne sredine.
– Oni kažu da je za njih taj put zatvoren, jer tamo stoji znak zabrane kretanja i da to sada treba da reguliše saobraćajna policija pa da se njima obratim. U građevinskoj inspekciji mi je rečeno da pošaljem prijavu mesnoj zajednici. Prevlaku redovno održavaju tako što dolazi kamion koji nasipa tucanik – tvrdi Radanov.
Mesnoj zajednici Mala Amerika već godinu-dve obraćaju se sugrađani kojima smeta ovaj alternativni put. Žale se i da je put prilično frekventan i nebezbedan – pešaci i biciklisti koji dolaze iz ulice Brigadira Ristića prema stazi oko jezera 3 ne vide vozila koja idu prevlakom, a problematično je i pri početku ovog zemljanog puta u ulici Đorđa Stratimirovića zbog drugih automobila koji prolaze ulicom Kej 2. oktobar.

POSTAVLJANJE BARIJERE
Kako kažu u nadležnim mesnim zajednicama, pritužbe i peticiju građana koji se zalažu za rešavanje problema alternativnog puta prosledili su Javnom preduzeću za urbanizam. Na ovo preduzeće upućuje i Policijska uprava, koja navodi da saobraćajna policija nema evidenciju o kaznama za vozače koji prolaze ovim zemljanim putem, već da bi informacije o otvorenim, zatvorenim, privremenim ili stalnim saobraćajnicama trebalo da pruži JP za urbanizam. Postoji namera da se prevlaka pored Mosta na suvom zatvori za saobraćaj, kaže za naš list Jovan Cvetić, direktor ovog preduzeća.
– Pre nekog vremena pokrenuta je incijativa građana da se taj put zatvori, slali su dopise nama i Odeljenju za saobraćaj. Nakon razgovora sa nadležnima, zaključili smo da bi se to moglo obaviti. Samo treba da sačekamo da se završi tender za izbor izvođača za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, koji bi postavio barijeru. Trenutno ga nemamo zbog toga što je uložena žalba na tender raspisan pre nekoliko meseci- kaže Cvetić.
On se osvrnuo i na navode građana o kamionima koji redovno nasipaju prevlaku tucanikom.
– Svakako nije naš posao da pratimo ko, gde i šta istres. To nikada nije bilo u nadležosti ni nekadašnje Direkcije. Za to postoje razne inspekcije, mada se čini da je navika da svi upućuju na našu ustanovu – kaže Jovan Cvetić.

  • PRIVREMENO REŠENJE OSTALO NA SNAZI
    Alternativni put kod Mosta na suvom privremeno je otvoren 2014. godine, kada je zbog radova na uređenju centra grada bio zatvoren Mali most, podseća Jovan Cvetić, direktor JP za urbanizam. – Tada je prevlaka koja je već postojala za takve stvari ponovo nasuta rizlom i napravljena je vrsta saobraćajnice – nekategorisani put koji bi koristila prvenstveno putnička vozila. Trenutno na uglu kod benzinske pumpe stoji znak zabrane saobraćaja prevlakom u oba smera, što dovoljno govori o pravilima koja treba poštovati, a što se ne poštuju, nismo mi krivi. Svakako da treba staviti barijeru, koja je i ranije postojala.

M. Maričić