PRIJAVA ZA FABRIKU VODE PRED ODELJENJEM ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE NOVOSADSKOG TUŽILAŠTVA

U toku je predistražni postupak

Krivična prijava, koju je juna prošle godine protiv N.N. lica podnela građanska inicijativa (GI) „Zajedno za vodu” u vezi sa postrojenjem za prečišćavanje vode, trenutno je u fazi pretkrivičnog postupka u novosadskom Višem javnom tužilaštvu – Odeljenje za suzbijanje korupcije, saopšteno je listu „Zrenjanin” iz ovog tužilaštva.
U prijavi koju su predstavnici GI predali 20. juna prošle godine Višem tužilaštvu u Zrenjaninu navodi se da su izvršena krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i zloupotreba službenog položaja. Narednog dana zrenjaninsko Tužilaštvo prosledilo je prijavu Višem tužilaštvu u Novom Sadu, koje je zatim početkom jula poslalo zahtev za prikupljanje obaveštenja Odeljenju za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije. Traženi izveštaj još uvek nisu dobili, navode u novosadskom Tužilaštvu, tako da se krivična prijava inicijative „Zajedno za vodu” nalazi u fazi tokom koje se prikupljaju obaveštenja – odnosno u pretkrivičnom postupku.
Kako je obrazloženo u krivičnoj prijavi GI, u vezi sa postrojenjem za prečišćavanje vode, najpre je sporno to što je JKP „Vodovod i kanalizacija” februara 2015. ugovor sklopilo sa grupom ponuđača koja nije ispunjavala uslove konkursa, pri čemu je Grad bio naručilac posla. U pitanju su „Grupa Zilio S.P.A.” ogranak u Beogradu, „Grupa Zilio” d.o.o. sa sedištem u Novom Sadu i firma „Sinertek” d.o.o. sa sedištem u Beogradu, na Vračaru. Tako je, na primer, jedan od uslova bio da je ponuđač u poslednjih pet godina sagradio i montirao više od pet postrojenja sa tehnologijom za uklanjanje arsena i/ili bora i da je u poslednjih pet godina upravljao tim postrojenjima ne kraće od dve godine. S druge strane, firme potpisnice ugovora sa Gradom osnovane su tek godinu ili manje pre potpisivanja Ugovora.
Zatim se navodi da do isteka ugovorenog roka za završetak radova nije bila urađena ni kompletna projektno-tehnička dokumentacija. Umesto da ugovor tada bude raskinut, kako je istakla GI, a garancija za neizvršenje posla naplaćena, pred javnošću je tada prikazano postavljanje kamena temeljca za postrojenje.
Takođe, naglašeno je i da se Kompanija „Zilio” praktično povukla iz posla, prenoseći obaveze izgradnje na „Sinertek”, iako je bilo jasno da on ne raspolaže odgovarajućim finansijskim, kadrovskim, niti tehnološkim kapacitetima.
GI je u prijavi zabeležila i da je u junu 2017. voda iz postrojenja puštana u mrežu bez angažovanja Zavoda za zaštitu zdravlja i referentnih laboratorija koje bi radile hemijsku analizu, a rukovodstvo „Vodovoda” je lane poricalo da je tada bilo probnog puštanja vode u sistem.
Grad Zrenjanin je doveden u bezizlaznu situaciju izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode, zaključio je predstavnik Inicijative „Zajedno za vodu” Dušan Kokot prošlog juna pri predaji krivične prijave.

Milana Maričić