PRIJEM U GRADSKOJ KUĆI: Danijelа i Šćepan najbolji strani studenti u Rusiji

Danijela Kralus iz Zrenjanina proglašena je za najboljeg stranog studenta na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu u ovoj godini. Ona, kao i Šćepan Svorcan, takođe jedan od najboljih stranih studenata, bili su stipendisti kompanije NIS u programu Energija znanja”. Osim Danijele i Šćepana, današnjem prijemu kod gradonačelnika Čedomira Janjića, prisustvovao je i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a. Oni su diplomirali na Fakultetu Naftno i gasno inženjerstvo”, smer „Razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta”. Na svečanoj promociji najboljih studenata, Danijela je na binu izašla noseći zastavu Srbije.

I Danijela i Šćepan od septembra postaju deo NIS-ovog tima. Oni su druga generacija od ukupno 18 stipendista NIS-a. Putem programa Energija znanja”, ova kompanija stipendira studente u Srbiji i u Ruskoj Federaciji. Za studije na prestižnim ruskim univerzitetima, kako je istakao Vadim Smirnov, dodeljeno je 30 stipendija, a studenti iz Zrenjanina su pokazali zavidno znanje. On je istakao i dobru saradnju sa Gradom Zrenjaninom, Tehničkim fakultetom Mihajlo Pupin” gde je, na inicijativu NIS-a 2005. godine akreditovan novi studijski program – industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, kao i (trogodišnjismer rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa 2014. u Tehničkoj školi)

– Početkom septembra otvaramo i Trening centar u Zrenjaninu, najsavremeniji tog tipa, takođe namenjen za pripremu mladih kadrova, gde će moći da se obučavaju i primene svoja znanja“, naveo je Vadim Smirnov i dodao – Svi naši stipednisti imaće radna mesta u kompaniji, što znači da više nemamo potrebe za radnom snagom iz inostranstva što je jedan od koraka u pravcu rešavanja problema odlaska mladih ljudi.

Gradonačelnik Čedomir Janjić je, uz čestitke Danijeli Kralus i Šćepanu Svorcanu, istako izuzetnu saradnju sa NIS-om i u oblasti obrazovanja, podsetivši da je ova kompanija opremila i jednu informatičku učionicu u Zrenjaninskoj gimnaziji.

Danijela i Šćepan, tada gimnazijalci, javili su se na NIS-ov konkurs i, u jakoj konkurenciji, dobili stpendije. Ruski jezik su naučili na fakultetu. Ističu da je tokom studija bilo dosta i prakse i rada u laboratorijama, što je veoma važno za posao kojim će se baviti. Jedan od motiva koji su ih privukla da se prijave na ovaj program je i mogućnost da se odmah po završenom fakultetu zaposle u velikoj kompaniji kao što je NIS.

M. Bečejac

Foto: Jovan D. Njegović