IZLOŽBA FOTO KLUBA „CD13” U KULTURNOM CENTRU: Trenutak svakodnevice zadržan u večnosti

Izložba „Ulična fotografija“ zrenjaninskog foto kluba „CD13” otvorena je sinoć u velikom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Posetioci izložbe će biti u prilici da se upoznaju sa uličnom fotografijom, kao posebnim izrazom u svetu fotografije. Ulična fotografija se fokusira na ljude i njihovo ponašanje u javnosti, beležeći tim trenutke koji će biti sačuvani od zaborava. Izložba je nastala je kao rezultat interesovanja članova kluba ne temu – život ulice, koja po pravilu, privlači većinu fotografa. Na izložbi je izloženo 36 fotografija, 12 fotografa – članova kluba.

U ime Foto kluba „CD13” o izložbi je govorio Tibor Arva, fotograf.

– Izložba koja je pred Zrenjanincima nastala je kao proba naših sugrađana da odgovore na jedan zadatak, a to je ovog puta bila ulična iliti strit (street) fotografija. Specifična je po tome što oslikava život ulice i veoma je bliska kombinaciji dokumentarnog i umetničkog. Sa ulica uzima ono što je dokumentovano i transponuje je kompozicijom, igrom boja, rasporedom figura i trenutkom i stvara jednu posebnu priču. Njena specifičnost ogleda se u posebnim zakonitostima, zahteva ono što se naziva uočavanjem odlučujućeg trenutka; to znači posmatranje događaja na ulici koji će definisati jedan ili dva momenta koji su najefektnij.

Autori čije su fotografije izložene imali su zadatak da prate dnevna dešavanja, koncerte, noćni život, kao i turističke znamenitosti grada, a svako je dao najbolje od sebe – istakao je Arva.

Izložba je otvorena do 15. avgusta

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović