PRIJEM U GRADSKOJ KUĆI: Zlatna medalja dr Stevanovica čast i za zdravstvo i za Grad Zrenjanin

Za dr Srđana Stevanovića, specijalistu infektologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, dobitnika Zlatne medalje za zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid 19, kojom ga je, povodom Dana državnosti, odlikovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u sredu je priredio prijem gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Prijemu je prisustvovao i v.d. direktor zrenjaninsker Bolnice dr Igor Kitaresku.

I gradonačelnik Salapura, i dr Stevanović ističu da je Zlatna medalja velika čast i priznanje zrenjaninskom zdravstvu i Gradu Zrenjanin za organizaciju i uspešnu borbu protiv kovida, upozorivši da je nepohodno nastaviti vakcinaciju i pridržavati se svih mera predostrožnosti u zaštiti od pandemije.

– Protekla godina biće zabeležena kao najteža u lekarskoj struci – istakao je gradonačelnik Simo Salapura. – Posebno je bilo teško u Odeljenju u kom rade dr Stevanović i njegove kolege, gde su kapaciteti bili prepunjeni, danima se radilo prekovremen, kada su brojke pokazivale više stotina zaraženih. Ipak, njihovo angažovanje i kvalitet rada uvek su dolazili do izražaja i borili su se za svakog pacijenta, i u periodu manjeg i većeg broja zaraženih.

Kako je rekao gradonačelnik Salapura, priznanje dr Stevanoviću je i posredna zahvalnost predsednika Vučića svim zrenjaninskim lekarima koji su tokom prošle godini bili u prvim redovima u borbi protiv kovida.

– Svesni smo činjenice da lokalna samouprava ne može na pravi način da se oduži zdravstvenim radnicima, pokušali smo to da uradimo dodelom Nagrade Grada Zrenjanina zdravstvenim ustanovama, svima koji su se borili protiv pandemije, a koristim i ovu priliku da im se još jednom javno zahvalim. Ujedno i apelujem na sve sugrađane da se pridržavaju propisanih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Prema rečima dr Stevanovića, priznanje nije očekivao, ono ga je iznenadilo, ali i veoma obradovalo.

– Velika mi je čast što sam prisustvao svečanosti u Predsedištvu Republike Srbije, na Sretenje, i što sam Zlatnu medalju primio od predsednika Repuiblike Srbije Aleksandra Vučića – kaže dr Stevanović. – Ni ja, kao ni moje kolege lekari i medicinske sestre, ne radimo za priznanje, najveća nam je radost kada pomognemo onima kojima je pomoć neophodna. Protekli period bio je veoma težak, svakodnevno smo radili gotovo danonoćno. Nadam se da je za nama najteži period i da se neće ponoviti.

Dr Srđan Stevanović se opredelio za medicine još u srednjoj školi, zainteresovanošću za biologiju. Završio je Medicinski fakultet u Prištini. Nakon što je diplomirao, zaposlio se u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Zrenjaninu. Specijalizirao je infektologiju, što mu je bila želja još tokom studija, a potom počeo da radi na Odeljenju infektologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, gde je već deset godina.

Tekst Branka Jajić