PRIPREMA SE POVEZIVANjE DELA STAJIĆEVA NA KANALIZACIONU MREŽU

Mesna zajednica čeka „Vodovod”

Protekle nedelje Stajićevo su posetili radnici Elektrodistribucije i JKP „Vodovod i kanalizacija” kako bi proverili ispravnost pumpi crpne stanice broj 6, preneo je novosadski list „Dnevnik”. Pokazalo se da je sve ispravno. Ova stanica, najniža na kanalizacionom slivu, povezana je sa elektromrežom. Time je otvoren put ka tome da se petina sela, odnosno oko 80 kuća priključi na kanalizaciju, objašnjava za naš list predsednik Saveta Mesne zajednice u Stajićevu Bojan Janjić.
– U pitanju su ulice Miloša Obrada, Rade Srdanova i deo ulice Milinka Đorđevića. Sledi nam povezivanje domaćinstava iz ovog poteza sa primarnim cevovodom kanalizacije. Trebalo bi od svake kuće da se prokopa kako bi se priključile na kanalizacione šahtove, odnosno vod koji će sada biti u funkciji. Trenutno se sprema dokumentacija u „Vodovodu” i čekamo bukvalno svakog dana da jave kada mogu da počnu priključenje – navodi Janjić.
Ističe da je MZ dobila obećanje da će se sledeće godine nastaviti sa daljim radovima na izvođenju mreže po većem delu sela.
Nekadašnji član Saveta MZ Nemanja Milinković, a današnji rukovodilac JKP „Čistoća i zelenilo”, izjavio je za „Dnevnik” da je rešavanje fekalne kanalizacije jedan od kapitalnih poslova sela.
– Kao odbornik Skupštine u dva mandata sam lobirao da se ovaj problem reši i imali smo veliko razumevanje od strane lokalne samouprave – kazao je Milinković.
Dalje je objasnio da je izrađen tehnički projekat i da su pribavljene sve građevinske dozvole i saglasnosti.
– Čekalo se da se kanalizacija u susednoj Ečki poveže do kraja jer se mi kačimo na to selo. Sada su se napokon stvorile sve mogućnosti da se i Stajićevo priključi na fekalnu mrežu – objasnio je Milinković za „Dnevnik”.
Naveo je da je dosadašnja vrednost radova oko 12 miliona dinara, da je investitor Grad, a izvođač „Vodovod i kanalizacija”.
Podatak da je kanalizacina mreža od 22 zrenjaninska sela do sada izgrađena u Kleku, Elemiru, Ečki i Melencima (stavljena u funkciju i naplaćuje se), objavljen je u Izveštaju o poslovanju „Vodovoda i kanalizacije” za 2020. godinu U ovom dokumentu se navodi i da je u Lazarevu, Stajićevu i Lukićevu započetka izgradnja.
Međutim, kako su za naš list početkom ove godine objasnili predstavnici MZ Elemir, u ovom selu je urađeno oko 70 odsto mreže, a potrebno je još preko 50 miliona dinara kako bi se radovi završili.
Da je nedostatak kanalizacije ozbiljan problem, ukazali su polovinom godine meštani Lazareva. Tada su za naš list ispričali da muče muku sa septičkim jamama iz kojih se noću sadržaj crpi u ulične kanale predviđene za odvođenje kišnice, zbog čega ne može da se prođe ulicom zbog neprijatnih mirisa.

M. Maričić