PRIVATNO I GRADSKO PREDUZEĆE NE MOGU DA SE DOGOVORE I ZAVRŠE POSAO U TOMAŠEVCU

Umesto vode, u vodotornju – svađa
U Tomaševcu bukti „rat” čelnika privatnog preduzeća „Patent invest” iz Beograda i Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” iz Zrenjanina. Aleksandar Vidić, direktor firme koja je shodno ugovoru iz februara 2016. napravila delove i u ovom selu treba da montira vodotoranj, optužuje vršioca dužnosti direktora JKP „Vodovod i kanalizacija”, Ivana Devića, da plaćanje ovog posla uslovljava fakturom tri miliona dinara manjom od ugovorene vrednosti objekta.
– Pola godine nakon potpisivanja ugovora, od nas je zatraženo da smanjimo cenu za tri miliona dinara! Pošto smo to odbili, iz „Vodovoda” nas više niko ni za šta ne pita, niti smatra za shodnim da poduhvat treba da plati kako bismo ga i okončali onako kako smo ga i ugovorili – kaže Vidić navodeći da će, ako treba, i sudskim putem nadoknaditi štetu koju mu je neposlovnim ponašanjem pričinilo pomenuto gradsko preduzeće.
Preduzeće „Patent invest” specijalizovano je za izgradnju i montažu vodotornjeva. Posao u Tomaševcu dobilo je na tenderu sredinom 2015, kao jedini ponuđač. Ugovor je potpisan 22. februara ove godine, a Ivan Dević je na čelu ovog gradskog preduzeća tek par meseci. Vodotoranj je mogao da bude montiran još u aprilu ali je naknadno ustanovljeno da na predviđenoj lokaciji to nije moguće učiniti. Na istom mestu, u međuvremenu je Mesna zajednica iskopala bunar.
U „Vodovodu i kanalizaciji” objašnjavaju da je cena vodotornja opredeljena shodno činjenici da je posao ugovoren po sistemu „ključ u ruke” i bez avansa, odnosno da se plaća 45 dana po tehničkom prijemu.
– U interesu nam je da vodotoranj u Tomaševcu bude u funkciji što pre. Zato smo, iako bez takve obaveze, učinili sve da se za njega dobije nova građevinska dozvola. Kada su predstavnici ove firme po mom dolasku u „Vodovodu” izašli sa zahtevom da im uplatimo avans od skoro 11 miliona, a svesni da to nije po ugovoru, ponudili smo im da to učinimo ali da i oni, mimo ugovora, smanje cenu koju su i objašnjavali okolnošću da neće tražiti avans. Razmišljali smo u tom pravcu i zbog toga što je svojevremeno toranj u Srpskom Itebeju napravljen za mnogo manje para. Nažalost, pod uticajem starijeg Vidića, Nemanjinog oca, inače penzionera, Aleksandar, direktor „Patenta”, odbija razgovor o sniženju cene ukoliko mu „Vodovod” mimo ugovora uplati avans. Umesto toga tri dana kasnije on dovlači materijal za gradnju vodotornja i istovaruje ga na gradilištu – veli v.d direktora „Vodovoda” Ivan Dević.
U „Vodovodu” su, kaže naš sagovornik, spremili „debelu” dokumentaciju kojom dokazuju da se nisu ogrešili o Vidiće i njihovu firmu. „Snimili” su delove koje su oni dopremili u Tomaševac, ali ne mogu da garantuju da je to sve što je potrebno da bi vodotoranj bio u funkciji.
Z. Dedić