NEGODOVALI TARAŠANI I ELEMIRCI: Hoće da koriste put na dolmi

Zbog zabrane korišćenja puta na dolmi, priključka na Žabaljski most iz pravca svojih sela, danas su negodovali žitelji Taraša i Elemira kao i vlasnici obližnjih voćnjaka i vikendica. Okupljeni ispred nedavno iskopane rupe, koja ih onemogućava da vozilima izađu na magistralni put Zrenjanin – Novi Sad, i tako put do njiva sa desne strane Tise skrate 70 kilometara, oni su najavili žestoku borbu za pravo da posluju racionalno. Milorad Kotlagin, predsednik Saveta Mesne zajednice Taraš”, kaže da ovo selo nema zvanično objašnjenje za zabranu korišćenja puta. Pretpostavlja da su rupom prolaz blokirali radnici JP „Voda Vojvodine”, a po nalogu pokrajinske saobraćajne inspekcije.

tisa-put-blokada-4
tisa-put-blokada-6 tisa-put-blokada-2

– Put na dolmi Tarašani koriste sto godina unazad da bi obrađivali 1860 hektara najkvalitetnije oranice koju imaju sa druge strane Tise. To je najracionalnije rešenje, kada zbog niskog ili visokog vodostaja Tise, ne može da se upotrebljava skela. Tarašani su sada primorani da u slučaju da skela ne radi do svojih njiva idu preko Zrenjanina što im put povećava za oko 35 kilometara u jednom pravcu – kaže Milorad Kotalgin, istučući da se Savet Mesne zajednice danas dopisima obratio Javnom preduzeću „Srbija putevi”, odnosno „Vodama Vojvodine” ne bi li se što hitnije iznašlo rešenje da se put na dolmi ponovo učini prohodnim.

Zabrana korišćenja puta na dolmi zatekla je i Milana Zimonju, vlasnika rasadnika na kome je upravo počela berba jabuke i kruške. Miroslav Damjanović iz Novog Sada suočio se sa istim problemom. On do svog voćnjaka sa 10 hiljada sadnica mora preko Zrenjanina i Elemira.

tisa-put-blokada-1 tisa-put-blokada-2

– Kada sam odlučio da ovde zasnujem voćarsku proizvodnju, niko mi nije rekao da dolma ne može da se koristi kao put. Zbog ove rupe, sada umesto 700 metara, moram da pređem 30-tak kilometara da bi stigao do imanja – kaže Miroslav Damjanović.

Nezadovoljni Tarašani i njihovi istomišljenici ne prihvataju da se kretanje nasipom zabranjuje zbog brige da će on biti oštećen. Da je tako, prolaz bi bio blokiran i sa druge strane, iz pravca Babatova… Sumnjaju da je u pitanju i briga za bezbednost saobraćaja, jer da je tako branio bi se i prilaz golf terenu, obližnjoj kafani sa desne strane reke.

– Nekome je palo za oko naših 1800 hektara najbolje zemlje. Hoće da nas natera da je se odreknemo i prodamo je budzašto. Sumnjamo i da je u pitanju ljubomora, da neko ne može da prihvati da mu goste odvlači restoran „Babatovo” pa je, eto, nagovorio inspektore da nam zatvore put – kaže Željko Berček, zaposlen u DOO „Taraš”.

Z.Dedić