10 MESECI OD UKLANJANJA BETONSKIH ZAPREKA: MOST JE JOŠ GORI, ALI SE PRELAZI

Sve po starom

Most je duže vreme u lošem stanju, zvanično je zabranjen za korišćenje ali nikakve prepreke za prelazak nema pa ga građani koriste, uz „žmurenje nadležnih” – ovo može delovati poznato građanima Tomaševca i Orlovata, iako se ne odnosi na drumsko-železnički tamiški most već na viseći most u Ovčar Banji koji se nedavno srušio pri čemu su poginule dve osobe.
Što se tiče mosta preko Tamiša, situacija je sledeća: automobili ga prelaze i dalje, alternativni put nije asfaltiran kako je obećano, a novi most još uvek se nalazi samo u skicama.

ZAŽMURIMO JER NEMAMO IZBORA
Tamiška saobraćajnica je u sve lošijem stanju, ništa se ne preduzima, a sve je u nadležnosti „Puteva Srbije” i „Infrastruktura železnice”, kaže za naš list Dragoljub Savić, predsednik Saveta MZ Tomaševac. Prema njegovim rečima, meštani znaju da postoje rupe, pa voze po šinama. Međutim, neko sa strane, ko nije upoznat sa stanjem, može se naći u velikom problemu. Isto navodi i jedna Orlovaćanka.
– Zažmurite i pređete most, mislite: valjda neću propasti. Ogromne su rupe, dole vidite vodu. Prelazimo ga, nemamo izbor – navodi ona, žaleći se da nemaju adekvatne alternativne puteve.
Konkretno, Orlovaćani do benzinske pumpe u Tomaševcu imaju oko četiri kilometra, a do sledeće najbliže više od 20. Tomaševčanima je jedina veza sa Zrenjaninom stari most. Zaobilazni atarski put preko Botoša, Banatskog Despotovca i Lazareva je duži, a i njime je moguće putovati sve dok se ne izlije Tamiš. Tada je alternativa pravac preko Kovačice i Farkaždina, koji ima oko 65 km.
– Bar da se na mostu svede saobraćaj na vozila do 3,5 tone, da može da prođe hitna pomoć, kombi, automobil. Nepovezanost sela sa glavnim saobraćajnicama utiče i na odluke ljudi da odavde odu – ističe Dragoljub Savić.
Dodaje da dostavljači u Tomaševac sada idu alternativnim pravcima i da im je dosta okolnog puta do sela.

JOŠ SE RADI DOKUMENTACIJA ZA NOVI MOST
Prošlog decembra betonske barijere konačno su zaustavile automobilski saobraćaj preko starog mosta, ali su nakon apela građana i predstavnika Grada istog meseca sklonjene. To je učinjeno po nalogu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (koje i odobrilo obustavu saobraćaja), a uprkos protivljenjima „Železnica Srbije”, upravljača mosta.
Upravo tada je održan i sastanak nadležnih iz Grada i „Železnice” sa predstavnicima mesnih zajednica Orlovata i Tomaševca. Tada dato obećanje lokalnih čelnika da će na proleće 2022. biti asfaltiran pomenuti atarski put Orlovat–Botoš, do danas nije ispunjeno, potvrđuju nam meštani ovog kraja. Nadležni su takođe najavili da će obezbediti pontonski most i prilazne puteve za prelaz preko Tamiša, kao i da će pokušati da izdejstvuju da izgradnja novog mosta bude proglašena za projekat od nacionalnog značaja, kako bi što pre bila završena. Da li su u ovim naumima uspeli, nije poznato budući da nisu stigli odgovori od nadležnih do zaključenja ovog broja.

Podsetimo, novi drumski most preko Tamiša, dužine 1,6 km, deo je obilaznice oko Orlovata koja će se graditi. Nacrt plana za ovu saobraćajnicu tokom septembra je bio izložen na javnom uvidu u Gradskoj upravi.
Plan bi potom trebalo da bude usvojen na gradskoj skupštini, a onda će se tek pristupiti izradi projektne dokumentacije, navodi za naš list investitor, preduzeće „Putevi Srbije”. Zato još uvek ne mogu da preciziraju koliko će koštati novi most i kada bi mogao biti završen.
– Nakon izrade projektne dokumentacije i dobijanja svih neophodnih dozvola, te izbora izvođača, znaće se i detalji u vezi sa ugovorenim vrednostima i rokovima – poručuju.

J. Šormaz & M. Maričić

  • ZAŠTO MOŽE VOZ, ALI NE AUTO
    Obustava saobraćaja na mostu između Orlovata i Tomaševca važi od 20. marta 2020. godine. Stručnjaci preduzeća „Putevi Srbije” pri vanrednom pregledu ove građevine stare 140 godina, konstatovali su da je ona u tako lošem stanju da ne bi mogala da podnese i drumski i železnički saobraćaj. Kako je „Zrenjanin” lane pisao, trenutno je železnički prioritet, budući da se zbog zatvaranja pruge Novi Sad–Subotica, sve preusmerava na rutu Subotica–Senta–Zrenjanin–Pančevo koja obuhvata i most na Tamišu. Drumska vozila bila bi dodatno opterećenje za tako loš most da se ne isplati da se radi zamena drvenih patosnica, kazao je ranije izvor iz železničke profesije za naš list. Takođe, višegodišnja ograničenja brzine i težine vozila nisu se poštovala, dok se železnički saobraćaj preko mosta odvija kontrolisano.