PROGRAMERSKO TAKMIČENJE: Prvonagrađene učenice OŠ „2. oktobar“

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa AFA – All For All organizovalo je programersko hakaton takmičenje  za devojčice sa ciljem da ih inspiriše kako bi se u budućnosti opredelile za STEM nauke (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i tako kreirale novu, digitalnu zajednicu. U društvu mentorki iz tehnoloških kompanija održan je hakaton “Hachteen 2020”, takmičenje u idejnom i programskom inovativnom rešenju za edukativnu video igricu učenica osnovnih škola od 11 do 14. godina.

Prvo mesto sa idejom za igru „History room“ osvojila je OŠ „2. oktobar“ iz Zrenjanina. Ekipu je činilo pet devojčica. Učenice sedmog razreda su Una Ševaljević i Milica Ognjenović, a učenice osmog razreda Milena Divljakov, Milena Ćorović i Dunja Nadlački. Mentorsku podršku imale su od Dijane Buckovic, iz IBM Srbija, a pratila ih je nastavnica informatike Smiljana Novakov. Nagradu je dodelila državna sekretarka Tatjana Matić.

– Deset timova devojčica sa mentorkama radilo je na idejnom rešenju za video igru. Pre početka rada, obratila im se pomoćnica ministra i profesorka ETF-a Irini Reljin. Bilo je dovoljno vremena za fotografisanje, obilazak legata “Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića“ i prezentaciju Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

M.B.