PROJEKAT „ISTRAŽI SVOJ BIZNIS“: Pobedile najperspektivnije ideje

Završna konferencija u okviru projekta „Istraži svoj biznis“, koji je realizovao Regionalni edukativni centar „Banat“ (REC „Banat“) u partnerstvu sa još četiri organizacije iz javnog i privatnog sektora (Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj „Banat“, YouTeam Softwear, Advokatska kancelarija Vladimir Stojiljkovski, Knjigovodstvena agencija Master) uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju-SDC, održana je, danas, 19. jula, u prostorijama REC „Banat“.
– Projekat je pružio mogućnost mladim nezaposlenim licima sa teritorije srednjeg Banata da uz pomoć adekvatnih obuka i kontinuirane mentorske podrške razviju sopstvene poslovne ideje, unaprede svoje veštine i znanja. Dvanaest učesnika sa najboljim i najperspektivnijim poslovnim idejama su u proteklih osam nedelja prošli naprednu obuku iz oblasti preduzetništva, a finalno takmičenje održano je istog dana kada su odabrana tri najbolja poslovna plana – kaže Darko Vukić, menadžer projekta.

Prvo mesto zauzela je Renata Đorđević Sabadoš, čija je želja da proširi posao keteringa na teritoriji srednjeg Banata. Drugo mesto osvojila je Ivana Bolozan, koja će osnovati Psihološko-logopetsko savetovalište za dijagnostifikovanje i terapijski rad sa decom od dve do 18 godina, a treće mesto zauzela je ideja Radeta Babića o proizvodnji kartonske ambalaže i reciklaže kartonskog i papirnog otpada. Pobednici su osvojili vredne novčane nagrade u iznosu od 2.000 švajcarskih franaka, adekvatnu konsulatnsku podršku stranih projektnih partnera u narednih godinu dana, kao i druge vredne nagrade. Prvoplasirani nisu krili zadovoljstvo i trudiće se da primene znanje koje su stekli na ovom projektu.

Realizacija projekta je trajala šest meseci, a ukupan budžet je 24.950 švajcarskih franaka. Podršku je pružila i Nacionalna služba za zapošljavanje Zrenjanin, kako bi pomogla smanjenje dugoročne nezaposlenosti i povećanje zapošljivosti mladih i nezaposlenih lica na teritoriji srednjeg Banata.

I. B.