PROJEKAT POLJOPRIVREDNE STRUČNE SLUŽBE

Kontrola plodnosti zemljišta

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin DOO (PSS) počela je realizaciju projekta „Unapređenje biljne poljoprivredne proizvodnje kroz kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i praćenje sprovođenja preporuka i saveta”. Realizuje se po Konkursu za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2024. godini. Finansira ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja. Realizacija traje godinu dana.
Projekat obuhvata određivanje osnovnih parametara kontrole plodnosti za minimum 1.500 napisanih saveta poljoprivrednim proizvođačima. Pružanje preporuka na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja i praćenje njihovog sprovođenja na planiranim skupovima.
Cilj projekta je utvrđivanje kontrole plodnosti zemljišta i praćenje primene dobijenih saveta. Za utvrđivanje plodnosti obaviće se uzorkovanje i određivanje agrohemijskih parametara na parcelama. Na osnovu rezultata ispitivanja biće dati saveti za primenu mineralnih đubriva i obaviće se edukacija poljoprivrednih proizvođača. Osim toga, uz saradnju sa poljoprivrednicima na skupovima (predavanjima), proveravaće se primena dobijenih saveta.

Projektni tim PSS Zrenjanin

OČEKIVANI REZULTAT
Utvrđivanje plodnosti zemljišta, uz moguću proveru praćenja primene saveta. Edukacija poljoprivrednih proizvođača putem prezentacija o značaju utvrđivanja i praćenja kontrole plodnosti.
Pozivaju se sva zainteresovana lica koja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva da se jave PSS Zrenjanin DOO, Petra Drapšina 15, Zrenjanin ili na brojeve telefona 023/548501 centrala ili 063/1170672 (rukovodilac laboratorije).