PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE „UNAPREĐENJE POVEZANOSTI BANATA 2”

Solarno osvetljenje za biciklističku stazu

U okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija uspešno se privodi kraju projekat pod nazivom „Unapređenje povezanosti Banata 2” („Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC 2”). Realizuju ga Javno preduzeće „Putevi Srbije”, Opština Žombolj, Grad Kikinda i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat. U prethodnom periodu bilo je niz aktivnosti koje su imale za cilj približavanje ljudi, zajednica i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti.
U saradnji sa Osnovnom školom „Feješ Klara” iz Kikinde organizovani su javni časovi o bezbednosti dece u saobraćaju i unapređenju saobraćajne kulture, a održano je i takmičenje dece u vožnji bicikla. U okviru projekta je upriličena i promotivna biciklistička vožnja od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, kojom je simbolično obeležena Evropska nedelja mobilnosti i predstavljene alternative održive mobilnosti.


Jedan od najznačajnih rezultata projekta je postavljanje solarnog osvetljenja duž novoizgrađene biciklističke staze od Kikinde do prelaza Nakovo, u dužini od sedam kilometara. Tako je, uz pomoć 280 solarnih svetiljki, omogućeno bezbedno kretanje dvotočkaša. Istovremeno, to će uticati na podizanje svesti o potrebi zaštite životne sredine korišćenjem obnovljivih izvora energije. Biciklistička staza je pokrivena i video nadzorom.
U martu su započeti radovi na rehabilitaciji državnog puta Prvog B reda broj 15 sekcija Kikinda – Nakovo u dužini od 1.800 m, a rok za završetak radova je jul ove godine. Budući da je granični prelaz potpuno modernizovan i opremljen u skladu sa evropskim standardima tokom relazicije prethodnog projekta IBC, unapređenjem kvaliteta putne infrastrukture sa obe strane granice koja vodi do prelaza Nakovo – Lunga, približavamo se krajnjem cilju – dvadesetčetvoročasovnom radu prelaza i prometu autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Projekat traje do 31. jula ove godine, a ukupna vrednost projekta je više od 1,53 miliona evra.

L. Z.