PROJEKCIJA FILMA DUŠANA JUVANINA O OSNIVANJU PRVOG SRPSKOG NARODNOG ODBORA 1918: Zlatna legenda našeg grada na velikom platnu

Danas je u prepunoj sali Kulturnog centra premijerno prikazan film autora i scenatiste Dušana Juvanina posvećen osnivanju Prvog srpskog narodnog odbora u tadašnjem Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. godine. Premijeri su prisustvovali predstavnici Grada, ustanova kulture, učenici osnovnih i srednjih škola sa profesorima i nastavnicima, kao i jedan od učesnika u filmu, akademik SANU i profesor istorijskih nauka dr Vasilije Krestić.

Dokumentarni film govori o značajnim i prelomnim istorijskim događajima i ličnostima, među kojima se ističu predsednik prvog Srpskog narodnog odbora Slavko Županski i njegovi saborci. Ovaj događaj uticao je na prisajedinjenje Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji.

Više o filmu i njegovoj poruci budućim generacijama rekao je autor Dušan Juanin.

Ovaj događaj nije na isti način vrednovan, stoga smo odlučili da ovim filmom na dostojan način to uradimo. Film je tehnički urađen na veoma visokom profesionalnom nivou, tokom godinu dana, a na publici je da proceni njegovu vrednost. Žrtve pale za slobodu nekada ne mogu i ne smeju biti zaboravljene. Ovo je trenutak da tim ljudima, koji su svoje živote nesebično položili, odamo počast, jer zahvaljjujući njima mi danas slobodno hodamo ovim gradom – istakao je Dušan Juvanin.
O značaju ovog filma koji će od zaborava sačuvati jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Zrenjanina govorio je akademik Vasilije Krestić.

Dokumentarac je veoma sistematično urađen, sa dobrim odabirom građe, teme i sagovornika. Zrenjaninci su to, na čelu sa Dušanom Juvaninom uradili profesionalno, dostojno događaja o kojem je reč. U njemu se ogleda nacionalni i politički značaj. Generacija koja je osnovala prvi Srpski narodni odbor godinama je bila zaboravljena i nipodaštavana, upravo od strane onih koji se poigravaju istorijskim činjenicama – istakao je akademik Krestić

Film traje 46 minuta, a tokom trajanja izložbe „Sto godina slobode“, do 10. decembra, u malom salonu Narodnog muzeja svakog radnog dana u terminima od 11 i 18 časova biće organizovane projekcije pomenutog filma dok će se za najavljene đačke grupe projekcije održavati po dogovoru.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović