DESET GODINA ZAVODA ZA KULTURU BANATSKIH RUMUNA: Institucija važna za jačanje veza dva naroda

Svečanom akademijom i dodelom povelja pojedincima i institucijama sa kojima sarađuje Zavod za kulturu banatskih Rumuna, danas je obeležena deseta godišnjica rada ove ustanove, čiji su osnivači Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji i Izvršno veće Autonomne pokrajine Vojvodine. Skup su vodili Ileana Ursu Nenadić iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Niku Čoban, direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Libertatea”, ton su mu dali osnivač Zavoda akademik Kosta Rošu i aktuelni direktor Todor Doru Ursulesku.

Kako je istakao Ursulesku, Zavod je u saradnji sa sličnim institucijama u Srbiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori objavio 30 hiljada stranica dokumenata, 2.500 fotografija vezanih za svakodnevicu, kulturni i duhovni život Rumuna u srpskom delu Banata. U pripremi je monografija o spomenicima kulture Rumuna na ovim prostorima, a kao dugovočni cilj naznačeno je izdanje „Encoklopedije Banata”.

Skup su pozdravili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Stanislav Radulović i sekretar ambasade Republike Rumunije u Beogradu Alin Čokanea, kao i veći broj predstavnika institucija kulture iz Crne Gore i Hrvatske.

U umetničkom delu programa učestvovali su mešoviti hor iz Torka, violinistra Roman Bugar i vokalna solistkinja Alina Kožokar.

M. S-n.

Foto: J. Nj. Drndak