TRIBINA ZRENJANINSKOG SOCIJALNOG FORUMA: Destileriju u Lukićevu podvrgnuti ozbiljnijem ekološkom monitoringu

Pogon za proizvodnju etil alkohola kompanije „Vineks” u Lukićevu treba podvrgnuti ozbiljnijem monitoringu zagađenja vazduha, zemljišta i vodotokova, mogao bi biti zaključak sa sinoć održane tribine na ovu temu, održane u „Klubu Dositej”.

Žitelji Lukićeva, ekološki aktivisti Srđan Blagojević, Dušan Vukotić, dr Tomislav Stevanović, Jadranka Ribać, Đorđe Deurić i Stoja Lukić ponovili su tvrdnje izrečene na zboru građana održanom krajem avgusta i prilikom protestne šetnje 3. novembra.

Smrad je nepodnošljiv i izaziva ne samo disajne nego i psihološke tegobe. Nije dovoljno analizirati samo gotove proizvode koji izlaze iz „Vineksovog“ pogona, nego i sastav isparenja iz njega u momentu i na mestu na kojem nastaje – ocenio je doktor Tomislav Stevanović, renomirani zrenjaninski pedijatar, rođen u Lukićevu.

Lukićevčani su snimcima „Guglovog“ servisa (Google earth), pokušali da pobiju tvrdnje direktora „Vineksa“ Gorana Ilića da nema izlivanja otpadne vode po poljoprivrednim površinama.

Da su stanovnici Lukićeva upoznati sa mogućnostima koje pruža pravno dobro uređena država, potvrđuje i ideja Milene Bošković, majke astmatičnog deteta, da se pokuša sa rešavanjem problema kroz institucije koje bi ishodovale donacije ili povoljne kredite, domaće ili međunarodne.

Direktor pogona „Vineks“ Goran Ilić negirao je tvrdnje Lukićevčana o štetnosti isparenja iz pogona i otpadnih voda:

Problem neprijatnih i iritirajućih mirisa postoji, ali će on brzo biti rešen izgradnjom bioenergane. Treba da znate da je u destileriju uloženo milion i po, a u rešavanje preostalih ekoloških problema 4 miliona evra – zar to ne govori dovoljno o našoj svesti i odgovornosti. Apsolutno niste u pravu kada tvrdite da zagađujemo zemljišta i vodotokove – bio je izričit Ilić.

Vidno iznerviran, Ilić je nakon negativnih reakcija na ove reči napustio skup, rekavši da je primio nekoliko sms poruka koje se mogu smatrati kao preteće.

 

Skupu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je mirnim nastupom delčimično uticao da se napetost smiri. Radišić je pozvao, kako predstavnike „Vineksa“, tako i građane da pruže ubedljivije dokaze za svoje tvrdnje. Osvrnuo se i na probleme stanovnika Mesne zajednice „Dositej Obradović“ sa smradom iz kafilerije „Prekon“ kompanije „Matijević“.

Kafilerija radi već 26 godina, a sadašnja gradska administracija je prva koje je nešto učinila da se problem reši i to će biti učinjeno, što je potvrdio i direktor kafilerije Srđan Prstojević.

Učesnici zbora nisu bili zadovoljni radom inspekcijskih službi, zatraživši ozbiljnije prisustvo pokrajinske i republičke vodoprivredne inspekcije, čiji bi inspektori duže pratili postupanje sa otpadnim vodama iz „Vineksa“.

M. S-n.