PROSLAVA BOŽIĆA I BADNJE VEČERI U KLEKU: Tradicija za sabornu budućnost

U prisustvu brojnih vernika, u Hramu Svetih otaca sedmog Vaseljenskog sabora u Kleku, održana je juče, 7. januara, božanstvena liturgija i pročitana je božićna poslanica patrijarha Irineja.

Na Badnje veče, u nedelju, 6. januara, ispred Hrama Svetih otaca naložen je badnjak. Tradicionalno je badnjak naložio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa zamenikom Sašom Santovcem, a u prisustvu pomoćnika Dragana Ćapina i saradnika, kao i mnogobrojnih stanovnika Kleka.

Badnje veče je uveličao vatromet, a meštani i gosti su posluženi kuvanim vinom i posnim kolačima. Oko badnjaka je bilo najviše mališana koji su se poigravali iskricama visoko naloženog badnjaka, čime se Klečani već godinama diče, kao i organizacijom svečanosti, verskih i narodnih običaja na Badnje veče kojima se, prema predanju, najavljuje dolazak Isusa Hrista.

U Hramu Svetih otaca je na Badnje veče održano večernje, a u ponoć božićno ponoćno jutrenje, u kojima su, uz protojereja Milana Petrovića i pojce, učestvovali i horisti „Svetog Arhangela Mihaila“ iz Zrenjanina.

U Domu kulture u Kleku je održan bogat kulturno umetnički program, u kojem su učestvovali članovi Dramske sekcije Osnovne škole „Jovan Dučić“ u ovom mestu, koju vode Tereza Janjić i Tatjana Dursun – Nikoleta Živak i Ana Dursun, odlomkom iz predstave „Mali princ“, nagrađivane na mnogim festivalima.

Predstavila su se i deca iz Kreativne radionice „Bajkolino“, čiji su voditelji Milica Grče i Tatjana Dursun, a pridružila im se i Sanja Kozić, stihovima iz Pravoslavnog bontona za decu. Recitovale su i učenice OŠ „Jovan Dučić“ Teodora Marković – „Najlepši praznik“ i Nika Jevremović – „Na Božić“. Članovi KUD Klek, na čijem je čelu Biljana Ružić, zasuti su aplauzom, guslar Vukojica Sandić je održao i zdravicu, Milica Dosković, članica Hora Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Mešoviti hor „Svetog Arhangela Mihaila“ kojim ona diriguje, razgalili su posetioce emotivnim etno zvukom, a folklorci i orkestar KUD „Pionir“ iz Zrenjanina, tradicionalnom srpskom pesmom i igrom.

Program su upotpunili i učenici niže i srednje Muzičke škole „Josif Marinković“, Anastasija Pajić – Klek i Helena Bibić i Aleksandar Bibić – Zrenjanin.

Meštane, goste i učesnike programa je pozdravio predsednik Saveta Mesne zajednice Goran Marković. Bogoslovio je na priredbi, kao i na druženju, uz posno posluženje, koje je potom održano u Lovačkom domu u Kleku, protojerej Milan Petrović. Publika je aplaudirala i muzičkom umeću Nikolaja Radovanovića – gitara, učeniku OŠ „Jovan Dučić“.

Branka Jajić

Foto: Grad Zrenjanin