DRVO JAVORA U PARKU BOLNICE ZA NOVI ŽIVOT: Sadnica za Amelu – Aleksandru simboliše više rađanja

Od Badnjeg dana 2020. godine raste drvo u parku Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, posađeno u slavu bebe koja je prva rođena na Porođajnom odeljenju ove zdravstvene ustanove. Sadnicu posvećenu povećanju nataliteta i boljem životu dece i roditelja u Srbiji posadili su pokrajinski zaštitnik građana ombudsman prof. dr Zoran Pavlović i pomoćnik direktorke zrenjaninske Bolnice dr Vladimir  Arbutinov. Prisustvovali su direktorka Opšte bolnice dr Ivana Tešić i predstavnici lokalne samouprave.

U prvom danu života bebu je majka Tanja Novakov zvala Amela, a danas se dogovorila sa svojim suprugom da se njihova prvorođena devojčica zove Aleksandra. I mladi tata je prisustvovao sadnji drveta, dok mu je radost blistala na licu:

– Idemo kući, ovde je i moj tast, idemo gore po Tanju i bebu – rekao je Vidak Janoš. – Od sada je sve drugačije…

Tanjin tata, Željko Novakov, došao je sa zetom da pomogne mladim roditeljima, a kada smo mu čestitali i poželeli srećno rođenje unuke i srećnu Novu godinu, odgovorio je uz osmeh: – Isto želim  i vama, da vidite kakva je sreća!

Sreću nose u Lok, kraj Titela, gde žive a, kako kažu, dolaziće u Zrenjanin da vide kako drvo raste…

Lokalna samouprava u Zrenjaninu je jedna u nizu u Vojvodini u čijim bolnicama će ovih dana biti zasađeno drvo, kako bi na simboličan način najavilo, kako reče vojvođanski ombudsman, porast rađanja dece u Vojvodini. I tako će biti, iz godine, u godinu, u slavu prvorođenčeta.

Podsetivši da kampanja „Za novi život“ na simboličan način doprinosi afirmaciji univerzalnog prava deteta na očuvanje i razvoj identiteta, njegove ukorenjenosti u nacionalnu kulturu, kao i prava na zdravu životnu sredinu Zoran Pavlović je izjavio: – Ovo je simbolika samo za prvorođeno dete, a odnosi se na svu decu koja žive i koja će živeti ovde sa puno sreće, i da u ustanovama kao što je Opšta bolnica u Zrenjaninu, dobiju ono što im pripada, pravo na zdravstvenu zaštitu dostojnu svakog deteta i smatram da zajedničkim radom možemo doći do boljeg sutra.

U zrenjaninskom Porodilištu je 2019. godini rođeno 1.380 beba, a 1.379 u 2018.

Drveće posađeno povodom rođenja prve bebe u 2020. godini krasiće i dvorišta bolnica u Novom Sadu, Vrbasu, Somboru, Subotici, Vršcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici… Akcija je pokrenuta u sklopu kampanje „Za novi život“, na predlog vojvođanskog ombudsmana, a uz podršku lokalnih samouprava i saradnju opštih bolnica i nadležnih službi i organa u gradovima i opštinama u Pokrajini.

Prema narodnom verovnju, stablo javora simboliše stvaralaštvo, ali i verovanja u čuda i magiju…

Tekst i foto Branka Jajić