PROŠLE SUBOTE NA ZAVEJANOJ PIJACI OSIM REDOVNE I PRAZNIČNA PONUDA

Više prodavaca nego kupaca

Vejavica i hladnoća u subotnje jutro učinili su da „raport” sa velike gradske pijace u Zrenjaninu izgleda drugačije nego što je novinar „Zrenjanina” očekivao. Umesto jagme oko ribe i poklona koji se kupuju pred katolički Božić, oko pola jedanaest na pijaci skoro da je bilo više prodavaca nego kupaca.
– Nadala sam se da će biti više kupaca za sitnice, rekla bih lepe, koje su božićna radost i za decu i za odrasle: ježiće od žita i izniklo žito, po ceni od 150 dinara i cvetne aranžmena za božićnu trpezu za hiljadu dinara. Malo sam ih prodala, izgleda da će ljudi ove stvari kupovati u poslednji čas. Inače, neprijatno sam iznenađena slabim čišćenjem snega u okolini pijace. Vidim da je magistrala prohodna, ali ovaj prostor nije. Naravno da to odbija kupce, a kako je nama prodavcima po ovoj hladnoći kao da nikog nije briga – kaže Felicija Nistor iz Jankovog Mosta.
Društvo joj pravi Ukrajinka Olja, koja pored kolača i torti nudi ajvar, delikatesne salate od raznog vrsta povrća u senfu, sa i bez belog luka. Cena im je od 350 do 500 dinara po tegli.
– Težak je ovo dan, ali kad sam već tu, ostaću do jedan popodne. Biće valjda bolje, ako ne u utorak i četvrtak, onda, valjda sledeće subote. Ako me pitate u koje je vreme bio „špic” prometa, reći ću vam: danas ga nije bilo – kaže otresita Olja.
Prodavac ribe, ne baš raspoložen za razgovor kaže samo da nije iznenađen slabim prometom i da ima pune ruke posla oko prijema ribe pošto najviše kupaca očekuje dan-dva pred Svetog Nikolu. Osim šarana, veruje da će dosta biti tražena i pastrmka.
Ilonka Balint, renomirani proizvođač meda i pčelinjih proizvoda iz Mužlje, ima stalno mesto na velikoj pijaci. Nije izostala ni po ovako teškom vremenu.
– Očekivala sam da će neposredna okolina i parkinzi oko pijace biti bolje očišćeni. Imala sam velike muke da uklonim sneg od mesta gde sam ostavila kombi, pa do pijace. Razočarana sam i to će vam svako reći – kaže gospođa Balint.
Na mlečno-mesnoj pijaci slična slika. Prodavačice živinskog mesta iz Bačke i sira i milerama iz Aradca, pokušavaju da se zagreju i najavljuju raniji odlazak sa pijace nego što je uobičajeno.
– Pošla sam iz Aradca u pola osam, a malo posle osam sam se nekako probila do Pijace – govori Ana Njemčova, koja nudi „švapski” i „podliveni” sir po ceni od 400 dinara po kilogramu.
Na pitanje šta sa neprodatim sirom Ana odgovara:
– Vratiću se u Aradac – ostaviti sir na hladno. On će za koji dan biti zreliji i – naći će kupca!
– Bliži se podne, a napravila sam promet od svega tri hiljade dinara. Valjda to dosta govori kakav je ovo dan i da li je vredelo dolaziti na pijacu. Verujem da će pred Novu godinu i Božić biti bolje – govori Dragana Cvetkov koja uz piliće meso, nudi i „uređene” guske i patke za pečnje sa ili bez fila, po ceni od 500 dinara za kilogram.

Marin Stojin