PROTEKLOG VIKENDA NAŠ GRAD JE BIO CENTAR DUVAČKIH ORKESTARA

Zrenjaninskim muzičarima dve prve nagrade

Ovogodišnji 11. „Begej fest” i deveta WASBE konferencija trajali su od 1. do 3. juna u Kulturnom centru. Zrenjanin, koji se može pohvaliti dugogodišnjom tradicijom negovanja duvačke muzike, ni ovog puta nije ostao bez priznanja i pohvala. Dve prve nagrade u različitim kategorijama otišle su u ruke „Diksilend benda” (Dixiland band) i „Dečjeg duvačkog orkestra”.
Prema rečima profesora Branislava Gagića, organizatora i direktora Svetske asocijacije za duvačke simfonijske orkestre i ansamble (WASBE) za Srbiju, događaj je protekao u pozitivnom svetlu. Naši sugrađani i muzičari su se još jednom pokazali kao odlični domaćini.
– Posle dve godine uspeli smo da vratimo „Begej fest” na format kako su gosti, učesnici, ali i Zrenjaninci navikli. Još orkestri nisu u potpunosti uvežbani i nisu počeli da rade punim kapacitetima. To je razlog slabog odziva i manjka izvođača. Najvažnije nam je da održavamo kontinuitet i da ne odustajemo od promovisanja duvačke muzike – rekao je Branislav Gagić i dodao da su u naš grad doputovali delegati iz Mađarske i Rumunije, ali i iz Novog Sada i Subotice.
Naš sagovornik je napomenuo da se „Dečji duvački orkestar” prvi put predstavio i odmah „zapao za oko” strogom žiriju, osvojivši prvu nagradu.
– Moram još jednom da napomenem da tradicija muziciranja u Zrenjaninu datira iz vremena pre i nakon Drugog svetskog rata, kada smo imali devet duvačkih orkestara. Ova deca nastavljaju da neguju tu vrstu sviranja. Kad god se spomene naš grad i Muzička škola ljudi u svetu i Evropi znaju za nas – kazao je Gagić.
Čast da Festival otvori pripala je Orkestru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kojim diriguju Dragana Jovanović i kapetan Branko Milinković. Zrenjaninci su imali priliku da čuju srpske i američke marševe, tradicionalne numere, kao i muziku iz popularnih filmova.
Drugi festivalski dan obeležila je WASBE konferencija na kojoj su svoje stručno mišljenje razmenili profesori Jožef Čikota (Mađarska), Vaso Ristov (Makedonija), Arpad Šandor (Rumunija), Branko Knežević (Republika Srpska/Bosna i Hercegovina), Vladimir Begović (Crna Gora), Miro Saje (Slovenija) i Branislav Gagić (Srbija). Predsednik, dr Jožef Čikota iz Mađarske, pohvalio je decenijski rad prof. Gagića i srednje Muzičke škole „Josif Marinković”, koji ulažu ogromne napore da Festival opstane i da na pravi put izvedu kvalitetan duvački kadar.

M. Malbaški