PROTOKOL O SARADNJI GRADA ZRENJANINA I INSTITUTA ZA ŽENSKI SPORT: Potpisi za besplatne treninge devojčica

Devojčice osnovnoškolskog uzrasta i mlađe moći će u Zrenjaninu od 1. marta besplatno da treniraju košarku, gimnastiku i džudo. To je omogućeno zahvaljujući Protokolu o saradnji koji su juče u gradskoj kući potpisali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, osnivačica Instituta za ženski sport i selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković. Protokol je zasnovan na zajedničkoj potrebi da se devojčicama predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta obezbedi besplatno bavljenje sportom.

Grad Zrenjanin je prvi u Srbiji u kome je potpisan ovaj Protokol, a kako je izjavila Marina Maljković, ovde očekuje i najpouzdaniju saradnju.

Gradonačelnik Salapura je podsetio da je saradnja sa Institutom za ženski sport deo prokjekta „Evropski grad sporta 2021“, naglasivši da potpisivanje Protokola omogućava dodatne uslove za afirmaciju i razvoj ženskog sporta. Istakao je i da je sportistkinje iz Zrenjanina učestvovale na svim Olimpijskim igrama od 2000. godine.

Dobro su poznata imena Ivane Španović, Miroslave Najdanovski, Jovane Brakočević, Maje Ognjenović, Brižitke Molnar, Vukosave Đapić, imena koja treba da budu uzor i pozitivan primer svim devojčicama koje žele da se bave sportom – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Kada kažemo sport, ne mislimo ne samo na rezultat, već i na zdrave životne stilove, promociju svega što je bitno za razvoj devojčica, kojih je mnogo u našem gradu i koje imaju želju da se bave sportom.

Gradonačelni Salapura je i ovog puta podsetio da su svim klubovima besplatno dostupni svi prostori za sport u gradu u okviru Javne ustanove „Sportski objekti“ . Potrebno je samo da se organizuju, usaglase i u dogovoru sa Sportskim savezom grada počnu da realizjuu ovaj Protokol.

Za Zrenjanin me vezuju najlepša sećanja na prethodno Evropsko prvenstvo u košarci i pobede reprezentacije u Kristalnoj dvorani” – rekla je Marina Maljković. – Grad i gradonačelnik u potpunosti razumeju sport. Drago mi je što ovaj grad ima razumevanja za naše aktivnosti i što će biti prvi u Srbiji u kom će se organizovati treninzi u tri sporta. Počela sam s pokretom koji se bavi isključivo besplatnom košarkom za devojčice, a zahvaljujući saradnji sa Vladom Republike Srbije, aktivnosti su znatno proširene i sada nudimo devojčicama mogućnost da biraju kojim će se baviti sportom.

Marina Maljković je pozvala devojčice iz Zrenjanina i naseljenih mesta Grada da izaberu neki od sportova u sklopu projekta. Značajno je, kako je rekla, da to bude u ovoj godini, u kojoj je Zrenjanin Evropski grad sporta”.

Potpisivanju Protokola u Kabinetu gradonačelnika Salapure prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predstavnice Instituta za ženski sport – Jelena Arunović, selektorka i trener streljačke reprezentacije Srbije, reprezentativka u košarci Dajana Butulija, članica Olimpijskog komiteta Srbije, naša sugrađanka i nekadašnja istaknuta plivačica Miroslava Najdanovski, kao i Boris Bursać, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Tekst i foto: Branka Jajić