PRVA ISKUSTVA SA KONCESIJOM APOTEKARSKE DELATNOSTI

„Janković” ispunjava potpisane obaveze

Tri i po meseca od potpisivanja ugovora o koncesiji nad Apotekom Zrenjanin dovoljno je vreme da se razmotri kako se ostvaruje dogovoreno, precizirano ugovorom koji su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka Zdravstvene ustanove „Apoteka Janković” Novi Sad Snežana Janković.
-Među prvima smo u zemlji koji su, rekao bih, veoma uspešno rešili probleme u funkcionisanju farmaceutske delatnosti čiji je osnivač država, odnosno lokalna samouprava. One gube tržišnu utakmicu sa privatnim apotekama, što preti gomilanjem gubitaka. Uostalom, to se u velikom broju gradova već događa. Morali smo to da predupredimo. Rešenje smo, oslanjajući se na zakonske mogućnosti uz pomoć eksperata, jesenas formirali javni poziv za ulazak u javno privatno partnerstvo, kroz koncesiju na delatnost. Naglašavam, ustanovu nismo imali nameru da prodamo, niti smo je prodali! Na javni poziv javio se „Janković” i ugovor sam, sa zadovoljstvom, potpisao 4. marta. Visoka avansna ponuda i godišnja koncesiona naknada u visini od preko 800, odnosno 120 hiljada evra za svaku od 15 godina, koliko važi ugovor, više su nego povoljni za Grad. To su koristi za gradski budžet, kakvih ranije nije bilo – komentariše Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.
Kako saznajemo iz razgovora sa građanima i direktorom „Apoteke Zrenjanin” dr Milanom Miljušem, zamerki na dostupnost i asortiman lekova nema. Doktor Miljuš, jedna diplomirana farmaceutkinja i nekoliko službenika koji su ostali u Apoteci Zrenjanin, odradili su velik posao oko prelaska apoteka u ruke koncesionara.
– Nije bilo nikakvog diskontinuiteta u snabdevanju lekovima i sanitetskim materijalom. Mreža apoteka je očuvana. Nijedna apoteka nije zatvorena, osim, privremeno, devet apoteka u selima gde koncesionar već radi na osavremenjavanju sanitarija i ostale infrastrukture. Apoteka u centru grada, koju znamo kao „centralna”, radi 24 časa, uključujući i dane vikenda. Svi zaposleni ostali su na radnim mestima, a zarade im nisu smanjene – tvrdi Miljuš.
Važno je znati i to da u posao sa „Apotekom Janković” nisu uneti nikakvi gubici, niti problematične obaveze koje bi pale na teret koncesionara.
Takođe, iz više izvora saznajemo da nijedna seoska apoteka neće biti zatvorena, bez obzira na obim prometa i profit. Prilikom formulisanja koncesionog ugovora o toma se maksimalno vodilo računa.

  • UREĐUJE SE DESET APOTEKA
    Trenutno koncesionar uređuje i dovodi do visokih nivoa kompanijskih standarda deset apoteka. U gradu je to apoteka u „Šumici”, a u selima je reč o apotekama u Lazarevu, Banatskom Despotovcu, Čenti, Tomaševcu, Aradcu, Jankovom Mostu, Mihajlovu, Belom Blatu i Stajićevu.
    Gustina mreže apoteka stvar je zakonske regulative. Za poslednjih pet godina broj apoteka u našoj zemlji povećan je sa 1.600 na 3.900. Prema standardima koji važe u Evropskoj uniji, a odnose se na udaljenost među apotekama i broj stanovnika koji gravitira jednoj apoteci, trebalo bi da ih bude oko 1.800. To bi, bar potencijalno, moglo da ugrozi kvalitet usluge, saopštili su predstavnici više od hiljadu i po zdravstvenih ustanova – apoteka u privatnom i državnom vlasništvu u okviru javne rasprave Zakona o apotekarskoj delatnosti.

M. Stojin