Stokholmski sindrom na Bagljašu!

Piše: Dalibor Bubnjević

Ovih dana je svečano obeležen Dan mesnih zajednica na Bagljašu. Bila je to prilika da se prozbori reč-dve o postignućima u prethodnih godinu dana. Takođe, pogled učesnika svetkovine bio je uperen i ka budućnosti, jer su saopštavani planovi. Kako to obično biva, zaslužnima su dodeljena priznanja.
Među laureatima je bila i mr Branka Jajić, novinarka lista „Zrenjanin“. Da su okolnosti normalne, povelja u Brankinim rukama ne bi bila vest. Međutim, tačno pre godinu dana je naša koleginica jedva preživela, budući da se na nju stropoštao deo bine. To se sve dešavalo tokom manifestacije koju je organizovala mesna zajednica – uručilac priznanja.
Postupanje svih aktera navedene prigode umnogome podseća na posledicu Stokholmskog sindroma. Reč je o fenomenu kada žrtva vremenom počinje da se divi svom dželatu. Kako drugačije opisati pomenutu društvenu shizofreniju?!
Ista ta mesna zajednica je godinu dana krila podatke od novinara lista „Zrenjanin“ o tome ko je sve dostavio ponudu za postavljanje bine. Tek nakon što je Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja reagovao, odgovor je stigao u našu redakciju. Sada bi bio red da nam akteri obelodane zašto su krili navedene podatke, tj. da li su ponuđači bili u srodstvu (na primer, možda su polubraća)…