PRVI BANATSKI FESTIVAL VINA: Srednji Banat na vinskom putu

Prvi internacionalni Banatski festival vina okupio je danas u sportskoj hali Medison 77 takmičara – proizvođača vina, vinogradara i članova devet vinskih redova iz cele zemlje.

Svoje proizvode i usluge predstavilo je 12 gazdinstava i proizvođača specijaliteta od mesa i kalemarskog materijala i 22 vinarije.

Apsolutni pobednik Festivala je Dragan Lončarević iz Pančeva sa vinom „merlot“ proizvedenim 2018. godine.

Vina su bila podeljena u pet grupa: bela, crvena, roze, šiler vina – dobijena bez dodatog kvasca i enzima, i banatski šileri.

Manifestaciju su otvorili pokrajinski sekretar za poljoprivredui, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a u umetničkom programu se sa nekoliko pesama predstavila Milica Dosković, članica Opere Srpskog Narodnog pozorištau Novom Sadu.

Sekretar Radojević je, obraćajući se prisutnima, izneo niz podataka o podrški vinarstvu i vinogradarstvu, kao novoj aktivnosti Sekretarijara, koja je startovala 2017. godine.

U popodnevnom delu manifestacije održano je više stručnih predavanja o organskom vinogradarstvu, savremenim tehnologijama u produkciji vina, plasmanu vina malih proizvođača i vinskom turizmu.

Organizatori Festivala su Grad Zrenjanin, Turistička organizacija Zrenjanina, Poljoprivredna striučna služba Zrenjanin, Kuturni centar Zrenjanina i Javna ustanova Sportski objekti Zrenjanin.

M. S-n.

Foto: J. Nj. Drndak