PRVI BROJ „ZRENJANINA” JE IZAŠAO 1. NOVEMBRA 1952.

Sedam decenija trajanja

U ponedeljak je „Zrenjanin” proslavio 69. rođendan. Prvi broj štampan je 1. novembra 1952. godine, kao glasilo Gradskog odbora Narodnog fronta.
Tokom svojih gotovo sedam decenija List je doživeo mnogo promena – uređivačkih, vlasničkih, zatim po pitanju periodike izlaženja. Međutim, ime nikad nije menjao.
List i danas informiše stanovnike Grada i četiri opštine srednjeg Banata o politici, ekonomiji, kulturi, društvenim temama, sportu, zdravlju… „Zrenjanin” je otvorio svoje stranice i za informisanje i na jezicima nacionalnih zajednica (mađarske, rumunske, slovačke i hrvatske).
Iako lokalna štampa u celom svetu pamti bolje dane, lokalno novinarstvo je potrebnije nego ikad jer podstiče društvenu koheziju i politički aktivizam. Upravo su naši čitaoci ti koji nam omogućavaju da istrajemo u primeni principa profesionalnog novinarstva.
Kako dolikuje za rođendan, slavljeniku su stigle i čestitke.
– I dalje smo na istim zadacima, sarađujemo na zajedničkom poslu, ističemo ono što je pozitivno i pohvalno, ali prihvatamo i kritike i ukazivanje na negativnosti. U godini u kojoj ponosno nosimo i opravdavamo titulu „Evropski grad sporta”, u tom i takvom duhu želim i listu „Zrenjanin” puno nadmetanja i pobeda, efektnih i lucidnih pogodaka, atraktivnih poteza, ali i puno poštovanje suparnika, fer-pleja, uz realno sagledavanje situacije na terenu i tribinama – čestitao je 69. rođendan Lista svim članovima redakcije gradonačelnik Simo Salapura.
Srećan rođendan poželeli su nam i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Sportski savez Grada, Menjačnica „Spin”…
L. Z.