PRVOMAJSKA DRUŽENJA U ZRENJANINU I OKOLINI – Svuda dim, nigde radničkih znamenja

Tradicionalni prvomajski uranak bio je danas razlog za druženje više stotina Zrenjaninaca i njihovih gostiju na travnjaku i terenima izletišta „Šumica“. Kao što su decenijama unazad to činili, ali proteklih godina u sve manjem broju, Zrenjaninci su uprkos vetru i ovaj 1. maj proveli u  lepom raspoloženju, uživajući uz specijalitete sa roštilja koje su sami spremili i igrajući fudbal, košarku, odbojku. Osim što su pokosile travu, nadležne gradske službe ovde nisu istakle nijedno državno znamenje, niti su na bilo koji način, onima koji ga slave, čestitale Prvi maj, praznik rada.

Jedina atrakcija na izletištu „Šumica“, ako se tako može reći, bila je zgrada, bolje rečeno ruina motela kojim se grad do pre jedne decenije dičio, i gde je Demokratska stranka, tada na vlasti u Zrenjaninu, obeležavala svoju slavu – Đurđevdan. Danas smo uočili mnoge mlade izletnike kako se pentraju po ovoj ruševini i biće velika sreća ako se niko od njih ne povredi.

013 012 011 010 09 08 07 06 05 04 03 01 02

I u Stajićevu Prvi maj obeležen je kako je to ovde uobičajeno – druženjem prijatelja i porodica nadomak Begeja, a s desne strane magistralnog puta koji iz Zrenjanina vodi za Beograd. Tu smo fotografisali i jedini ražanj na kom se okretalo jagnje. Oni kojima je i juče, 1. maja, čist vazduh bio draži od dima, mirisa mladog belog luka i pečenog mesa, mogli su da uživaju na Carskoj bari. U ovaj  rezervat prirode sjatio se, čini se, najveći broj ljudi. Iako je karta za obilazak Carske bare i vožnju brdicom za odrasle koštala 450 dinara, u prepodnevnim satima vodiči su napravili dve ture,  a red zainteresovanih za boravak u netaknutoj prirodi nije se smanjivao. Puno gostiju uočili smo i u parku hotela „Kaštel“ u Ečki. U bašti ovog ugoostiteljskog objekta prelepa fontana i tamburaši ulepšali su praznik posetiocima.

Jedino znamenje Prvog maja kakvo ga pamte stariji Zrenjaninci, crvenu zastavu sa natpisom „Proleteri svih zemalja ujedinite se“, snimili smo na Aerodromu Ečka, u pozadini društva koje su ovde okupili aviomehaničari i zaljubljenici u avio-sport. Zastava Srbije, kako i valjda priliči u dane državnog praznika svakom naseljenom mestu u Srbiji, pa makar to bilo seoce ili velegrad,  vijorila se samo na ulazu u Stajićevo.

  1. Dedić