PILOTSKA LEGENDA NA AERODROMU EČKA – Jelen došao zbog „galeba“

 

Pukovnik u penziji Marijan Jelen (67), dika ratnog vazduhoplovstva Titove Jugoslavije, vojni probni pilot i jedan od najpoznatijih instruktora letenja, avijatičarska legenda Batajnice, u dugoj pilotskoj karijeri bezbroj puta je preleteo Zrenjanin, ali je u nedelju, 30. aprila, prvi put stupio na pistu aerodroma Ečka.
20170430 ecka aerodrom avion galeb vaksinacija (74)Stigao je automobilom, jer je, kako kaže, po penzionisanju komande aviona odlučio da prepusti mladima. Došao je u Ečku da bi se pripremio za obuku grupe pilota iz Slovenije koji hoće da upravljaju i mlaznim „galebom“ G-2. Privukla su ih, objašnjava, njegova izuzetna letna svojstva, odnosno činjenica da ova skoro šest decenija stara letelica i dalje važi za jednu od najpouzdanijih kada je u pitanju obuka za prelazak sa klipnih na mlazne avione. Nastojeći da što bolje prenese znanje mlađim kolegama, Marijan je „skoknuo“ do Zrenjanina da fotografiše komande i kabinu „galeba“ G-2 koji se ovog proleća „skućio“ u hangaru Ečke. Trebaju mu, kaže, snimci iz svih uglova, da bi u učionici što bolje dočarao svojstva mlaznog dvoseda koji može da poleti i sa travnate piste. Vladimir Bulat, pilot i predsednik Aero kluba „Zrenjanin“, zahvaljujući kome je ovaj old-tajmer uvek spreman da vine u nebo, sa zadovoljstvom je izašao u susret cenjenom gostu. Za uzvrat, Marjan mu je poklonio „priručnik“ koji je sam napravio, a koji pilotu „galeba“ pomaže da se što ređe nađe u napredviđenoj situaciji, a ako se ona i dogodi, da iz nje što bezbednije izađe.

20170430 ecka aerodrom avion marjan jelen pilot (1)

-Na internetu možete naći sve detalje o mojoj pilotskoj karijeri, koje sam sve dužnosti obavljao,na kojim sam tipovima aviona leteo, podatke iz biografije poput onog da mi je otac bio pilot Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovsta, a da je moj stariji sin pilot Vojske Srbije. Mojoj popularnosti, ako tako mogu da se izrazim, ipak je najviše je doprinela činjenica da sam prvi i jedini domaći pilot, koji je na domaćem avionu „orao jurišnik“ pre 33 godina probio zvučni zid i tako ušao u istoriju vazduhoplovstva. Nema puno letačkih stvari koje nisam uradio. Eto, konačno sam došao i na aerodrom Ečka i radujem se što je ovde tako živo, što domaće sportsko vazduhoplovstvo ovde ima jako uporište – rekao nam je Marijan Jelen.

Z.D.