„PUPINOVIM” STUDENTIMA URUČENA SVETSKA NAGRADA

Šesto čulo za inovacije
Tim studenata i profesora Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” našao se među pobednicima Međunarodnog takmičenja industrijskih inovacija u Teksasu (SAD). Četvoročlanoj ekipi pod imenom „Šesto čulo”, koja se našla među 21 pobedničkim timom u prvom krugu takmičenja „Texas Instuments TI Innovation Challenge 2016 European Design Contest”, 10. novembra je uručeno priznanje na Sajmu elektronike u Minhenu.
Time je završen ovogodišnji ciklus onlajn takmičenja.
Zadatak je bio da se napravi tehničko rešenje za jednu od tri oblasti (industrija, automobilska industrija i inovacije), zasnovano na najmanje tri različita tipa komponenti jedne od vodećih svetskih kompanija u oblasti elektronike „Texas Instuments”, koja je i pokrovitelj takmičenja. Članovi tima iz Zrenjanin – mr Nikola Petrov (vođa tima), Nikola Mirosavljev, Nebojša Grujić (studenti druge godine studijskog programa inženjer informacionih tehnologija) i docent dr Dalibor Dobrilović (mentor tima) – pobednici su u kategoriji „industrija”, sa projektom bežične senzorske mreže za praćenje radnih i životnih parametara u stambenim i poslovnim objektima.
Svaki od sedam pobedničkih evropskih univerzitetskih timova takmičio se u tri takmičarske kategorije. Bilo ih je iz 14 država (najviše pobednika je bilo iz Nemačke – pet, zatim tri iz Italije, dva iz Španije, po jedan iz Danske, Portugalije, Švajcarske, Rumunije, Bugarske, Češke, Ukrajine, Mađarske, Velike Britanije, Hrvatske i Srbije). Nagrađeni su i novčanom nagradom od 1.000 dolara, a ova nagrada potvrdila je da se na „Pupinu” školuju dobri IT stručnjaci i inovatori.
M. Bečejac