Račun po račun

Piše: Milena Bečejac

Čekamo u redu ispred pošte. Ko za pakete, ko da plati račune… sve sa maskama, na pristojnoj udaljenosti. Jedva se raspoznajemo ili, možda, nije nam ni do prepoznavanja u svom tom jadu. Kao u onoj kultnoj seriji „Alo,alo“ – sećate li se dekice koji je imao čuvenu repliku koju je izgovarao dok je na momenat skidao naočare „To sam ja, Lekler“. Tako i mi – malo sklonimo masku: o to sam ja, o to si ti… Dođe nam i da popričamo malo, ali kako da se dovikujemo i smetamo ostalima. Zato, ćuti, obavi svoj posao dok nije grunula kiša…
Međutim, tamo gde je poštansko sanduče, dolaze ljudi, ubacuju pisma. Čekaj, rano je za novogodišnje čestitke, šta je sad pa to. Jedan ubaci gomilu pisama kroz onaj prorez, malo postoji, duboko uzdahne i ode. Drugi, pre nego što ih proturi u sanduče, poljubi ih. Treći, prvo se prekrsti, ubaci koverte, pa se opet prekrsti… Neko samo ubaci…
Uzađem iz reda, zamolim prisutne da mi sačuvaju mesto, pa se približim, da vidim kakvo je to masovno slanje pisama na koja smo, u ovoj internet eri inače zaboravili. Osim kad baš moramo, jel… I onda čujem da je u pitanju nagradna igra naše Vlade „Uzmi račun i pobedi“, koja je već imala pre neku godinu svoju „premijeru“, a poenta je da se spreči siva ekonomija. Fiskalni račun ili slip ne može biti na iznos manji od 100 dinara, a treba ih deset – kako je skoro sve poskupelo, a para sve manje, iznos nije veliki. Ali zato jesu nagrade, biće i stanova, i automobila… Prve koverte koje su poslate biće izvučene 21. novembra, a kasnije će biti još izvlaćenja po fazama.
Korist mogu da imaju i lokalne samouprave koje će se takmičiti za nagradu po kategorijama male, srednje i velike a iz svake biće proglašena po tri pobednika koji će dobiti po 20.000 evra za uređenje parkova, škola, vrtića… Pobednice će biti one lokalne samouprave čiji građani, po glavi stanovnika, pošalju najviše koverata.
E, lepo. Srećno, dragi sugrađani. A i nama sa vama, jer ako odavde stigne dovoljno koverata, možda nam se posreći pa budemo kolektivni dobitnici.
Eto, i od računa da imamo neke vajde…