RAJKO PETROVIĆ O SVOJIM FUNKCIJAMA U SPORTSKOM SAVEZU I PLANOVIMA ZA OVU GODINU

Mnogo klubova, a malo para

  • U dilemi smo da li da finansiramo samo najuspešnije sportove i ekipe koji su u elitnom rangu, ili da podržimo što više klubova. Prevagnulo je drugo mišljenje, nije nam cilj da se klubovi gase – kaže Petrović

Tri rukovodeće funkcije u Sportskom savezu Zrenjanina (predsednik Saveza, Upravnog odbora i Skupštine), prema novom Zakonu o sportu, sada objedinjuje jedna osoba. To je Rajko Petrović, koji je na izbornoj Skupštini te sportske asocijacije dobio poverenje delegata. Iskusni sportski radnik svestan je da ga očekuje mnogo posla i obaveza. Naglašava da to što su tri funkcije u njegovoj nadležnosti ne znači da ima apsolutnu vlast i naglašava da je i on, kao i Sportski savez, samo servis sportista i klubova.
Koje su Vaše ingerencije?
– Predsednik predstavlja Savez i rukovodi Upravnim odborom, učestvuje u sprovođenju planova, a u svemu sarađuje sa generalnim sekretarom Sportskog saveza. Novina je to što predsednik Saveza ne može da bude predsednik kluba, ili član upravnih i nadzornih odbora i slično. U mom slučaju to znači da više neću biti sportski direktor OK Klek Srbijašume.
Da li su članovi Upravnog i Nadzornog odbora Sportskog saveza novi ljudi?
– Upravni odbor čine predsednik i šest članova. Šahista Predrag Bodiroga je iz starog saziva, ostali su novi. Nastojali smo da u Odboru budu predstavnici različitih sportova. Tu su Robert Molnar, koji zastupa rvanje, Velibor Mladenović – fudbal, Bogoljub Varićak – košarka, Slavoljub Epifanić – sportista sa invaliditetom i Maja Šuica iz Predškolske ustanove Zrenjanin. Nadzorni odbor čine Ivan Grubački, Ana Budai i Predgar Vidaković, sportski radnici iz rukometa, kuglanja i tekvondoa.
Zrenjanin će i ove godine biti domaćin brojnim sportskim manifestacijama, koja su takmičenja najvažnija?
– Od 10. do 12. februara održaće se međunarodni rukometni turnir „Trofej Zrenjanina”. Bićemo domaćini međunarodne biciklističke trke, konkurisali smo za organizaciju Balkanskih igara u odbojci za kadete. „Masters turnir” u bič voleju će se po četvrti put održati u Zrenjaninu, a ove godine želimo da to bude u avgustu, da se uklopi u „Dane piva”. Apliciraćemo i za organizaciju međunarodnog juniorskog košarkaškog turnira.
Koje još aktivnosti planira Sportski savez?
– Nastavićemo akciju „Sportski karavan”, lane smo obišli 11 mesnih zajednica, a ove godine planiramo da gostujemo u 11 sela. Planiramo edukativne skupove na kojima ćemo govoriti o primeni novog Zakona o sportu. Posebno je važno da korisnike upoznamo sa načinom trošenja namenskih budžetskih sredstava. Nudimo stručnu pomoć svima, a u Savez je trenutno učlanjeno 189 klubova.
Koliko ste zadovoljni odnosom Grada prema sportu i ulaganjima u tu oblast?
– Zrenjanin je možda jedini grad u Srbiji koji ne naplaćuje korišćenje sportskih objekata – hala, sala, terena, bazena… Koliko to znači ilustruje primer beogradskog odbojkaškog kluba koji za upotrebu hale godišnje izdvaja osam miliona dinara. Zrenjanin se trudi da proširi kapacitete. Renoviran je Medison, izgrađene su i uređene brojne školske sale. Sve doprinosi da sportisti dobiju više prostora za treninge i takmičenja. Cilj je i da omasovimo sport, da se što više dece i mladih bavi fizičkim aktivnostima. Sa druge strane, one talentovane moramo da zadržimo u našim klubovima koji igraju u najvišim ligama. Samo tako grad sportova može da postane još veći grad sportova.
Ove godine je za programske aktivnosti klubova iz gradske kase opredeljeno 40 miliona dinara. Da li je to dovoljno?
– Za grad je mnogo, a klubovima je malo. Ima nezadovoljnih, ali treba reći da je u odnosu na prošlu godinu izdvojeno 10 miliona dinara manje, a novac je raspodeljen na oko 150 klubova. U dilemi smo da li da finansiramo samo najuspešnije sportove i ekipe ili da podržimo što više klubova. Prevagnulo je drugo mišljenje, nije nam cilj da se klubovi gase, da deca nemaju gde da treniraju, ili da sve troškove snose roditelji. Za finansiranje vrhunskog sporta treba pronaći i druge načine finansiranja.

B. MANDIĆ