RASKRSNICA KOD ZONE „EČKA”, NA PUTU ZRENjANIN-BEOGRAD, NEOSVETLjENA I OPASNA

Razdelno ili razlupano ostrvo

Sredinom decembra završena raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja, na ulazu u Grad i Industrijsku zonu „Jugoistok Ečka”, još je u mrklom mraku. Sijalice sa 20 metalnih stubova koje treba da omoguće vozačima bezbednije korišćenje ovog „čvora”, a čije je montaža završena 28. decembra, još nijednom nisu upaljene.
Gradski stručnjaci zaduženi za bezbednost saobraćaja, a i ovdašnja saobraćajna policija nikako da se oglase o velikom propustu onih koji su projektovali i gradili raskrsnicu, ali i onih koji su dozvolili njeno korišćenje. Valjda o sebi, i protiv sebe, neće da kažu ništa loše.
Po mišljenju mnogih vozača, nedostatak rasvete nije jedini problem raskrsnice nadomak „Eseksa”. Osim mraka, njenu bezbednu upotrebu dovodi u pitanje i takozvano razdelno ostrvo. Način na koji su odvojeni prilaz raskrsnici iz pravca Beograda, odnosno izlaz iz nje prema Beogradu više je nego sporan.


Na vrhu, odnosno na početku najmanje 12 santimetra visokog „ostrva”, svedoči i žuta sijalica čije treperenje vozače noću upozorava da ovde treba maltene da mile. O čemu se radi najbolje se može shvatiti danju, a po crnim tragovima guma na razdelnom ostrvu, brojnim oštećenjima betonskog ivičnjaka, okolo razbacanim ostacima automobilskih guma i plastike. Zajedno sa tragovima na površini ostrva i žljebovima u betonu ivičnjaka, njih su ostavila vozila čiji su vozači koji, žureći ka Zrenjaninu, nisu značajnije smanjili brzinu kretanja. Oni koji nisu stigli da postupe po saobraćajnim znacima koji im nalažu da se najpre kreću najviše 50 kilometara na čas, a da je, odmah potom, dodatno spuste na 30.
Kada se iz Zrenjanina ide ka Ečki i Beogradu, ova dva znaka razdelnog ostrva udaljeni su više od sto (50 km/č), odnosno 35 metara (30 km/č) od ostrva. Na suprotnoj strani, međutim, od mesta kada se zbog visokog ivičnjaka volan mora povući udesno, udaljenost ova dva znaka mnogo je kraća (tek 50 i 15 metara)…
„Klopka” zbog koje umorni, neoprezni i nepoštovanju saobraćajnih pravila skloni vozači mogu skupo da plate, srećom još nikog nije koštala života. Upad u „zamku” mnogi su već platili zamenom guma i felni, pucanjem osovina. Nadamo se da nadležni za bezbednost saobraćaja u Zrenjaninu, a pre svih saobraćajna policija, neće čekati da ovde neko plati najveću cenu…

  • OD POČETKA GODINE DVE NEZGODE
    – Na kružnom toku državnog puta Zrenjanin – Beograd, na ulazu iz pravca Ečke, pripadnici Saobraćajne policije MUP Republike Srbije u Zrenjanina zabeležili su od početka godine dve saobraćajne nezgode.
    Za jednu nezgodu je Saobraćajna policija izvršila uviđaj, a za drugu su učesnici popunili Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi u kojoj nema povređenih lica – saopštava Policijska uprava Zrenjanin.

Z. D.